**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Thursday, May 8, 2014

Tasik Kenyir ~ Part 2 (Day 1 : Sungai Lasir)

Assalamualaikum semuaa....

Jom, sambung citer Tasik Kenyir..Kebanyakan yg nak bercuti ke Tasik Kenyir sbb nak memancing n for me of cos nak rasa suasana bercuti di houseboat. First day , pagi2 bertolak dari Jeti Tasik Kenyir, first check point kami di Air Terjun Sungai Lasir.. 

Sepanjang perjalanan rasa tenang je tengok permandangan2 sekitar Tasik Kenyir.. Dari jeti nak ke check point pertama ambil masa dlm 2 jam camtu.. kalau naik houseboat ni takde rasa mabuk ke..lagipun takde rase berombak sgt.. kecuali kalau naik sampan kecik mungkin terlambung2.. ombak yg terhasil dri tiupan angin.. 

kehijauan...




hah nampk tak..siap ada papan tanda.. mcm kat jalan raya tu.. 

Mula2 , kami just nikmati permandangan je.. mula la time tu mata dh start mengantuk..kena angin je.. 
yang ni ruang kat hadapan boat.. boleh lepak reramai...
bebudak ni tgh cari mood lagi ni..time ni elok la duduk baik2, duduk setempat tak gi mana2.. tgkla la lpas tu dh mcm lipas kudung..


time ni x berapa panas lagi.. bolehla duduk2 depan tu, bila dah panas ckit, masing2 cari tempat teduh.. hehhehe


Selepas dh halfway perjalanan, ade antara kami yg dh prepare tuk lunch.. nak masak nasi, masak lauk semua tu.. kat sni seriously asyik lapar je.. mungkin dh takde aktivti lain nak buat..makan jelah..heheheh... baru je breakfast dh tak sabar tggu lunch..hehehe

after 2 jam perjalanan, kami sampai di check point pertama.. Air Terjun Sg Lasir. Time ni sbab ada dua boat , kami parking berdekatan..berhadapan.. so bolehla budak2 ni lari2 dri houseboat ni pergi ke houseboat lagi satu..  


hah, situ la kawasan air terjun..dkat area boat2 tu.. kami parking jauh ckit..tak besh jgak dekat2 dgn houseboat yg lain..xde privacy karang..hehehe.. so, first day, houseboat kami akan berada di sini sehingga besok hari.. so, kalau nak pergi memancing kat kawasan lain, pekerja boat ni akan bawa ke mana2 kawasan lain.. kawsan lubuk ke.. n bgi yg nak mandi manda pun dia akan bawak ke sana.. 

And of cos, sampai2 msti excited nak mandi dlu kan.. time ni smua dh get ready dgn life jacket (setiap houseboat ade life jacket) tapi life jacket untuk kanak2 kurang.. 

time ni menuju ke tempat air terjun..excited masing2.. belakang tu la houseboat kami..dun worry diorang ade a few boat kecik, satu boat gi mancing, satu boat gi air terjun..pekerja diorang ada dlm 4-5 org..ade yg bawak boat, ada yang jaga houseboat tu.. in case anything happen...
oh,ya ..kalau time siang n tgh parking..diorang akan matikan enjin boat..at dat time electrik mmg xde la.. so, duduk dlm bilik mmg takde kipas la.. nak tgk tv pun xleh.. tapi dah kata namanya nak bercuti mnikmati permandangan.. ape hal nk tgk tv plak kan.. jgn duduk kat bilik..duk luar tu pun dah besh...sjuk je..
diorng matikan enjin takut enjin problem nant sentiasa pasang..iyelah dah la jauh dri jeti, papehal nant tak ke naya.. diorng nak save tuk malam nanti.. malam mmg akan sntiasa pasang enjin , n ada elecktrik..
tapi syaa ade perasan, ade juga houseboat yg ada electric time siang..tu korang check dgn owner houseboat camne ye..

ok, dah sampai.. 2 minit je perjalanan.. kawasan sini mmg banyak batu-bata besar.. budak2 kecik harus dikawal okeh..

Selamat datang.. nak mnju ke tempat air terjun kena menapak ckit.. nasib baik ada laluan yg disediakan..

 Kesian my mom, time gi cni kaki dh bengkak2 dah sbb byk berjalan.. selalunya dia ok.. 

CH dah berjalan jauh dah.. time ni teringin nak naik jambatan gantung.. tapi dh penat menapak, kita berehat jelah ye..time kat Tasik Kenyir saya rasa mmmg btul2 penat..maybe penat dri Krabi tak habis lagi dh gi Kenyir plak..

anak sedara saya dh excited dah kat atas tu..  

ok, kalau nak mandi kat Sg Lasir, korang mmg wajib pakai life jacket.. tapi kalau mmg handal berenang takpelah.. sbb kalau tgh2 ni mmg dalam giler.. CH try menyelam tempat dlm tu, dia kata x jmpa dasar.. mmg ada kawasan dlm n cetek, papehal pakai je life jacket..nmpk kan ade kawasan air yg gelap je... tu kawsan dlm la tu..


ni masing2 tgh cari mood nak mandi.. sejukkk oi...walaupun time tu tghari.. cuaca x berapa panas.. "bercinta" time mula2 nak masuk dlm air.. 

time ni saya dh masuk dlm air..hheheh.. CH layan anak sdara saya.. good..ciri2 seorang bapa dh ada tu.. hehehe..


hah tepi2 ni cetek je.. but still pakai life jacket.. jom cekidout gmbr2 mandi manda kami.. hehe


nice view kan..Sg Lasir ni mmg cantik .. nak mandi pun besh.. sbb ruang mandi besar, dalam.. pakai life jacket no hal..


mak saya selamba tak pakai life jacket.. jaguh renang dulu time kat kg..hahahahha

jernih kan air dia.. 
hah luaskan kawasan nak mandi.. dari cni blh nampak kawsan2 dlm..

seronok nya..seronoknya.. rasa nak repeat mandi kat Sg Lasir.. Air terjun paling best antara air2 terjun yang saya penah pergi sepanjang hidup saya.. seriously.. tapi time ni ade citer tak besh... my CH jahaaaaatttt... dia senyap2 menyelam dkat saya n tarik saya masuk dlm air..tenggelam oiii.. tersedak2 saya..plus dgn terkejut lagi..rasa nak muntah.. sampai menangis saya dibuatnya.. iyelah saya dh la tak reti berenang.. time tu dia mcm biasa je.. dia igt saya pakai life jacket x tnggelam habis.. hampeh.... tapi baru2 ni dia baru ckp, dia sebenanrnya panik jgak lpas dia tarik saya tu, sbb dia igt saya cepat timbul, rupa2nya lambat timbul (tgk badan la oi) huhuhu... 


my sweet mum.. comel la..mcm rozita che wan.. lpas dah puas mandi..masing2 dh menggigil.. kitaorg pun balik le,,,


time ni nak balik dah.. tggu boat dtg semula.. korang hati2 la ye..sbb kawsan air terjun mmg bnyk batu..anak sedara saya terjatuh, sib baik dia sempat tahan dgn tangan..naisb baik xde pape sgt.. aih..seriau.. 

naik houseboat je, masing2 terus mandi lagi..n makan la..lapar ..lpas mandi mesti lapar..hehehe.. so petang tu aktiviti kami sekitar boat jelah.. yg lelaki kebanyakan nya memancing..ada yg memncing dri atas houseboat, ade yg tepi2 pulau.. ada yg gi naik boat gi tmpat lain.. budak2 ramai kat houseboat ni, main lari2 la, nyorok2 la.. iyelah dh sampai dua houseboat smbung, mmg syokla depa.. saya membongkang je kat sni..tak productive btul.. eheheh.. oh, ya area cni line telefon mmg takde, apetah lagi line internet.,, line astro pun xde.. bagus jgak, takdelah time bercuti pun nak ngadap hp kan..  

Time kat sni mmg tido awal.. hahhaha..dlm kul 10 dh tido.. xde aktiviti sgt.. tu saya la, cam yg giler memancing tu, mmg memancing la keje diorng... 

kat sni ade jgak citer2 misteri.. pekerja houseboat la citer, ade sekali tu, ade sorang pakcik ni bawak pelancong mandi manda kat sungai lasir tu, dia bgi la had masa tuk mandi, kemudian dh lama tu, dia tgk ade lagi dlm 7 org tgh mandi2 lagi, pelancong yg lain dh siap sedia masuk dlm boat dh.. so nak panggil la lagi 7 org tu, sbb dh nak blik.. sekali dia tgk dh takde, n semua pelancong yg dia bawak semua dh ada dlm boat.. sampai ke Jeti , dia citer dgn org2 kat situ.. then diorg ckp, yg pakcik ni nmpk mungkin tujuh "Puteri" yang mandi manda kat situ.. bukan manusia la kiranya.. kat Terengganu ni mmg byk citer pasal tujuh Puteri ni kan..  hurmmm.. seram x? hahahah.. xde seram sgt, tapi time syaa dgr citer ni atas houseboat,, time malam, berdekatan sg lasir..mmg meremang jelah.. gi toilet pun berteman..hehehhe.. 

n kekdang risau jgak bila boat parking btul2 tepi daratan..takut ade binatang buas.. gajah smua tu mmg ada lah kat pulau2 ni, so kalau korng nmpk mmg bertuah la tu..nampak tujuh "Puteri" pun bertuah gak..hahhahaha.. 

ok, nant sambung next entry.. daaa


4 comments:

  1. lifejaket jugak? air die deras ehhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm air dlm, sbb sue tak pandai berenang, tapi CH pun pakai jgak takut ade pape hal..deras tak sgt...

      Delete
  2. bertambah xsabor nk gi kenyir tgok gambar2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...bila kak baby plan nak pergi? :)

      Delete

Related Posts with Thumbnails