**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Monday, May 5, 2014

Tasik Kenyir ~ Part 1 (Tasik and Houseboat)

Assalamualaikum U olls

Ok, kali ni nak share sepanjang bercuti di Tasik Kenyir pulak.. Actually balik dri Krabi hri tu, touchdown KL, balik umah, mandi2 n bersiap terus balik KT, umah PIL.. tidur satu malam je, sbb hari isnin kami nak bercuti di Tasik Kenyir.. Plan asal nk bercuti di sini adelah idea family ipar kakak saya.. family diorang ramai..huhu..so family kami pun menyelit2 jgak join dgn family ipar saya. iyelah kalau nak gi sendiri2 cam rugi..sbb kami akan tggal di houseboat. 


Tasik Kenyir ni adalah tasik buatan manusia.. dibina pada tahun 1985 untuk dijadikan empangan.. ade beberapa buah kampung yang tenggelam dlm tasik kenyir ni..keluasan tasik kenyir, ni lagi besar dri Singapore dan mempunyai 340 buah pulau2 kecil. in case la empangan ni pecah, boleh membanjiri dua buah negeri sama ada terengganu n pahang, atau terengganu n kelantan.. Kedalaman air tasik ni korang imagine 2 batang pokok balak..lebih kurang camtu la kedalamannya.. sebab empangan dibina antara bukit2.. kalau nak tahu balak dlm air ni mmg bermutu tinggi tpi mmg berisiko nak tebang balak dlm air. 

Kat sini sebenarnya banyak aktiviti n tempat boleh pergi.. ada air terjun, gua, santuary, national park, herbal park..tapi x smua tempah kami pergi.. n tempat penginapan, resort ada di tasik keniyr.. dan juga penginapan di house boat. Well, sbb nak experience yang berbeza, kami pilih houseboat..baru thrill.. hehehe.. Kalau nak tahu lebih lanjut aktiviti2 sana blh view laman web Tasik Kenyir

Sebab family ramai sangat, kami sewa dua houseboat untuk penginapan selama 3 hari 2 malam.. Pagi isnin houseboat akan bergerak dri jeti Tasik Kenyir. Tapi kebanyakan family dri KL yg dh sampi awal, dh sampai ahad malam, blh bermalam dah di dalam houseboat.. (ikut budi bicara tuan punya houseboat) saya dgn CH mula2 nak gerak awal pagi dri KTerengganu.. skali semua family dh sampai , malam tu pukul 10 kami gerak dri KT.. perjalanan dri KT ke Tasik Kenyir dalm sejam camtu, tgk pada pemanduan..time kami gerak tu hujan renyai2 n jalan nak ke Jeti tu mmg sunyi , so CH bawak slow2 je.. dahla ade skali tu, dlm perjalanan, saya nmpak dri jauh, mcm bayang2 manusia tgah2 jalan.. sbb nampak org tu pakai tshirt.. tapi yg peliknya cara org tu berjalan pelik...mcm melompat2.. saya dh rase seraammm... dh pegang CH kuat2, CH pun nampak.. saya terpikir takkan nampak hantu kot.. jeng jeng jeng.. makin lama makin dkat dgn org tu, barula perasan, pakcik rupanya.. dia bwk motor takde lampu langsung... dia bwk torchlight je..nampak dri jauh mcm terlompat2 ..hee.. sbb dia naik motor kan..dh la nampak kaler tshirt je..huhuh..waktu nmpak mula2 tu jantung mcm nak tercabut..ahahhaha.. 

Sekitar Jeti Tasik Kenyir.. ni paginya..dh bermalam smlm kat Houseboat.. tepi2 tu byk houseboat yng parking2.. 


Antara boat2 yang parking.. mcm saya n family saya menginap di Houseboat Twice Star (gambr paling kanan) dan separuh lagi menginap di Permata Kenyir Hosueboat (3 dari kanan).Boat kami lain2.. kalau tgk, Permata Kenyir ni lawa lagi houseboat dia, tapi bilik plak jenis dorm n bilik persendirian , and boat kami plak jenis bilik2.. ada dlm 8 bilik kalau tak silap.. Satu bilik boleh muat 3-4 org.. untuk Permata Kenyir korang blh view page ni 


Twice Star House Bot

tak secomel Permata Kenyir tapi okla.. ade pro n cons..saya sebilik dgn CH dan mak saya.. bahagian atas adalah bilik sahaja, bilik air ade 3 (jamban n shwer) tapi semua berada di tingkat bawah.. sbb mak saya tak larat naik turun tangga , kami amik bilik bawah..bilik bawah ade dua sahja.. 

ni bilik kami..sepah ye..ehhehe... katil tu katil size queen.. tapi tiga2 tidur atas tu..kna tidur melintang le.. kat dlm ni ade kipas n plug..blh la nak charge hp smua.. saya dgn family saya ambil 3 bilik je.. yang lain tu smua adik beradik , sepupu sepapat ipar kakak saya.. 



ni adelah luar bilik.. klau bwk budk2 korang mmg kna jaga betul2..senang nak jatuh tu.. 


ruang makan kami.. peti ais , yang warna putih dlm gmbr ni..sebelah kiri.. untuk houseboat ni, boleh ambil pakej dengan makanan (tukang masak disediakan) atau bwk makanan/bahan mentah  sndiri dan masak sendiri.. kalau diorng masakkan mmg lagi mahal sewa houseboat ni.. bwkla bahan mentah byk2 sbb peti ais besor..bawak ayam, nugget, hot dog, keropok lekor, kerepok keping..sbb kat sana asyikkk makan je.. bawak jajan, maggi.. sbb sumber makanan korng tu aje..takde de, boat ni nak patah balik ke daratan semata2 nak beli makanan.. 
yang belakang abg ipar saya (baju biru) tu bilik TV n Bilik Karaoke.. TV tu siap ada astro..tapi bila dh kat tengah2 Tasik Kenyir, mmg x dptla nak tgk..sbb xde siaran.. sib baik ade yg dh record movie awal2..dptla tgk running man..heheh..part karaoke, kami tak karaoke sgt.. byk melepak camtu je..


enjoy ur lunch while cruising.. igt star cruise ke.. heheh

ni plak bahagian dapur.. seronok gak masak2 open air camni..tapi time malam x berani.hahhaa



ruang hadapan.. yang dlm tu bilik kemudi.. 

bilik kapten..kapten la sgt..hahahah


tmpat lepak2 kat bahagian atas.. 

lepak kat sni asyik nak tido je rase..hehehehe

gambr toilet nak letak ke hah..letak jelah..at least korg tahu camne rupanya.. hehehe



depan houseboat..
berani tak berani je nak letak kaki camtu..terpikir gak kot2 ade ikan besar terkam..ehhehe.. time ni dh bertolak dri Jeti.. nak menuju ke first check point.. makan masa sejam lebih - 2 jam.. time ni xde rasa pening ke apa naik boat..tggu 3 hari kemudian..hhahahahaha

ni houseboat lain plak..jumpa tgh jalan.. 

Kalau korang nakkan new experience bolehla stay kat Houseboat.. actually nak bawak budak2 kecik pun xde masalah, tapi kena kawal..bila duk houseboat bru rasa cam citer Anaconda tu kan..hahhahaha.. 
harga tepat2 tuk sewa houseboat saya tak pasti..mungkin lingkungan 3k-4k tuk satu houseboat..bergantung pada saiz, bilik dan kemudahan.. tapi katakanlah dlm satu houseboat ade dlm 25 org..lebih kurangg RM120 sorang tuk 3hari 2 malam.. tak silap ada boat yg lagi kecik..kot ade yg nak pergi beberapa family je..

will continue next part... daaaa

Tasik Kenyir ~ Part 2

10 comments:

  1. cik su..brg2 mentah 2 korg bw sendiri ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik atie.. yup.. semua family kumpul2 duit n bawak bahan mentah..mcm beras, gula, garam, minyak masak..ayam ikan... :) tapi nak suh dia sediakan pun blh..tapi bayar lebih lagi

      Delete
  2. best nya sue asik bejalan2 ja heee ...jeles2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..ni kebetulan family ipar kakak yg planning..kita ni mnyelit jelah.. kalau sndiri2, mungkin x pergi kot.. :)

      Delete
  3. anak-anak memang x leh berlari lari ler atas house boat tu...kalau terjatuh memang ngeri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...tapi kat atas tu ada ruang tuk lepak2 n main2.. nak berlari2 tu takut jatuh jelah.. kna pakai life jacket slalu..hhehe

      Delete
  4. wow!!! besttttt ! nicee niceeeeeee............ kene pergi ramai ramaii ni hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah, apelagi eida, cepat kumpul family, seadra mara, sepupu .. hehehe..tapi kalau pergi dgn member2 pun besh ni :)

      Delete
  5. bestnye sue.. terus tringin.. hsband and ank buah suke mancingg.. part 2 nanti ada gmbar mancing yek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak baby...heee.. gmbr mancing takde sgt..hasil nya pun xde sgt.. kalau mmg btul2 nak memancing tu kena gi area lain.. :)

      Delete

Related Posts with Thumbnails