**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Monday, April 28, 2014

Honeymoon Krabi~Part 6 (Kenapa Krabi?)

Assalamualaikum u ollss

ok, janji.. ni last part dah.. xmo citer Krabi dh pasni.. nak sebulan amik masa nak update..hehehe... ok, just want to share knapa Krabi blh dijadikan pilihan percutian korang.. at first Krabi bukan jadi pilihan saya, sbb syaa nak gi Bali.. but then harga tiket Krabi lagi murah.. so pergila ke Krabi..ingatkan Krabi ni xde aktiviti mnarik sgt, tup2.. 4 hari tu mmg x ckup.. byk tmpat lagi yg x berkesempatan nak pergi.. siapa yang ada ongkos lebih tu amikla extra day tuk btul2 jelajah Krabi ni... tak rugi pergi sni!!

Krabi

Pada mulanya saya ingat kan Krabi ni asalnya dripada Crab.. sebab kat pekan Krabi ni ada replika Ketam.. Rupa2nya tak..Krabi tuk maksudnya adalah Pedang.. adalah sejarah disebalik nama Krabi ni..  Krabi Town actually tak besar mana, lebih kurang bandaraya Ipoh je..(pandai je) tapi rasa lagi kecik.. pusing2 duk situ jgak.. and town ni xde la busy mana.. n tak byk tmpat nak pergi kawasan town ni..kebanyakan tempat menarik adelah area pantai.. Ao Nang.. 



Traffic light yang unik.. gamaknya kalau traffic light cam gini area KL, byk rosak sbb kna langgar je..hahahah...Suasana jalan raya kat sna pun tak busy mana..  mcm jalan2 kampung.. and bila kat sana rasa mcm blik pantai Timur.. hehehe.. 

Kalau kat Krabi kebanyakan aktiviti berbentuk adventurous, kayak, snorkeling, water rafting..  kalau nak honeymoon pun sesuai juga, sebab kalau dh nama nya pantai.. x kesah la pantai mana2 terus feeling2 romantik.. pada yg nak bawak anak kecik tu mungkin x sesuai sgt tuk aktiviti2 lasak ni.. takpe, kita amik aktiviti light2 je.. iaitu shopping!!! hehe

Keadaan cuaca time syaa pergi cerah memanjang.. time saya pergi adalah peak season.. time cuaca cerah, tak hujan.. kalau pergi bulan 10, 11 kemungkinan hujan dan aktiviti di laut tak dibenarkan ketika hujan.. so plan your trip, tapi kekadang time peak season pun ada hujan, berdoa jelah nant tak hujan. and waktu kat sana pun lebih kurang cam Malaysia jgak.. cuma lewat 1 jam.. tapi lewat satu jam pun, pukul 6 pagi dh cerah..same like here 7 pagi dah cerah.. 

Cakap pasal makan, kat sana takyah pening..bersepah2 makanan halal.. tak payah beria2 nak bawka bekal maggi ke dri Malaysia.. Population muslim kat Krabi adalah 40%, so cerah harapan korang nak jumpa makanan halal.. n makanan lebih kurang masakan Malaysia.. eh, silap..Malaysia tiru sana.. hahahah.. biasalah masakan Tom Yam smua..asalnya dri Thailand kan.. tapi korang jgn main bantai jgak..cari tanda halal sebelum membeli..

dari segi mata wang, time saya tukar hari tu saya tukar di Tropicana City Mall.sebelah ofis ni..rugiii.. dpt ckit je.. saya tak ingat berapa pengiraan tapi beza byk sgt..lebih kuran 100 baht = RM10.90. last minute baru nak tukar duit camtula jadi nya..mahal2 pun amik jgak.. sakit hati tau..tapi diri sndiri yg x prepare awal2. kalau korang nak bercuti tukar je duit awal2.. blh survey tmpat mana yg untung.. lagipun duit bukanna ada expired date ..tukar je awal.. and kat sana saya kalau beli barang saya assume je 100baht = RM10. yg beza tu pejam mata jelah.. so kalau dia jual sesuatu barang tu 20baht lebih kurang RM2.. so dri situ saya budget2 harga barang.. tapi saya ada tukar dkat Ao Nang beach,Krabi.. dpt lebih kurang time tukar dkat Tropicana City Mall jgak..

Lagi satu tarikan Krabi adelah massage.. Tapi sbb masa saya suntuk.. berkesempatan buat massage refleksologi je. CH before dis tak pnah lgsung massage , so kat Krabi dia try.. ermm muka mcm x menikmati je hahahah... time kami massage pun dh last day, time tu waktu malaysia pukul 11.00 malam , amik je mana2 pusat urut yg kitaorg nampak dulu.. kebanyakn pusat urut byk di Ao Nang..pandai2la korang tawar n pilih..



sedap ke urut bang?? heheh.. kalau dpt masa byk ckit, blhla urut satu badan kan..

Antara barang2 yang wajib bawak kalau korang buat aktiviti snorkeling / berkaitan air

- Sunscreen lotion (saya beli jenis spray) senang ckit..blh cari kat Guardian, jenama Guardian..murah ckit
- Waterproof bag, kat sana berlambak .. tapi kalau rasa tak sempat nak beli belah kat sana boleh beli online kat Zalora.. ade diskaun lagi jenama Hypergear... waterproof bag ni mmg sgt2 membantu, bawakla segala kamera, hp, sumbat dlm tu, time mandi pun blh bawak skali
- Casing waterproof (hp/kamera) saya guna hp sahaja..mmg sgt2 membantu..nak kayak , nak snorkeling tak yah risau hp kna air
-Monopod plak..kalau gi berdua SAHAJA monopod ni sgt2 membantu.. tapi kalau jenis mcm CH, malas nak kluarkan monopod, tak jadik jgak..hehhehe...

Barang2 lain

- bawakla ubat pening ke, ubat demam ke..in case sakit mnyerang kat sana
- even korang dh tukar duit, dh ada peruntukan belanja smua,  still bawak ckit duit RM in case ade emergency kat sana.. atau pun bila dh shopping2, kornag rasa nak shopping lagi, amikla skit duit "kecemasan" tu (for those yg xde kad kredit mcm saya) :P
- pakai la kasut bersesuaian, jgn pakai heels plak..ni bukan kenduri kahwin..pakai selipar sahaja...
tak payah beratkan beg dgn kasut2 lain

itu sahaja yg saya boleh share2..byk yg dh lupa kot.. btw siapa yg teringin nak pergi n looking for travel agency, boleh try travel agency yang saya gunakan ni.. so far paling murah antara 10 company yg saya survey.. and boleh jgak nak pergi  by road.. trasnportation disediakan dri Kedah..

Chengalmas Travel & Tours FB

No A-3, Tingkat Atas,
Taman Bandar Baru Fasa 3,
Jalan Pokok Sena,
06400 Pokok Sena, Kedah Darul Aman,


Contact Info
Phone :::Tel : 04-782 5259 
Fax : 04782 1159 
H/p : 01114699202 / 0134542405/0175957305:::
Email chengalmas_ttsb@yahoo.com

**Kalau nak tanya quotation tu, dun forget to mention me..hahahahah :P

Krabi ~ Part 3
Krabi ~ Part 4

11 comments:

  1. sue, yg penting kenangan tercipta tu, x bleh beli kat mana2 kan... hehehe... nice review of the place :-) thanks for the tops as well... bilo la nak sampai sana ni... hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2 sweet.. actually tu tmpat tak kesah..tapi dgn siapa yg kita pergi tu lagi bermakna..
      mana tahu lpas ni sweet ada rezeki lebih, blh la ajak hubby gi honeymoon sana :)

      Delete
  2. Su...tak sabar nye kita nak gi Ogos ni...nak berangan dulu lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..same dgn kita dulu dahlia..duk baca awal2..jadi tak sabar nak pergi.. heheheh..

      Delete
  3. heyyyy perempuan urut ur hubby? no no noooooooo HAHHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..dh takde lelaki..lagipun urut refleksologi je.. kalau satu badan mmg x boleh la....oppsss... hehhehe

      Delete
  4. Salam su, ada emel tak? nk tanya serba sikit. thnks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. Hai Ana

      Just email to soypiscis04@yahoo.com :)

      Delete

Related Posts with Thumbnails