**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Thursday, December 19, 2013

Situasi.. nak salahkan siapa?

Assalamualaikum Kawan2

Kejadian ni baru belaku, ada satu situasi ni..saya tengah berjalan2 dgn CH kat pasar malam.. kalau dh namanya pasar malam, mmg la ramai org kan..dgn jalan sempit lagi..tapi time tu saya pergi time petang2.. xde la seramai org cam time malam..
tgh jalan2 , tup2 makcik depan saya berhenti mengejut.. saya n CH kat belakang turut terhenti, rupa2 nya ade sorang budak comel , lingkungan 3,4 tahun terbaring dan menangis depan makcik tu.. terjatuh mungkin.. tiem tu saya ingatkan cucu makcik tu ke, sekali ade sorang brader ni angkat budak tu, and ada seorang mamat tu cakap "sorry2" kat brader yang angkat budak tu.. then terus brade ni gi sepak mamat tu sambil sound  "buta ke??", then mendukung budak tu terus berjalan arah bertengtangan dgn mamat kena sepak tdi..

time tu saya terkejut yaa amat.. ieylah tup2 sepak org, mamat yg kna sepak tu pun blah.. saya mcm pelik, saya tanya CH, CH cakap mamat tu pandang mana tah tak nampak budak kecik tu, n terlanggar sampai terbaring budak kecik tu.. CH ckp" kalau anak kita pun, saya sepak mamat tu..."

sebelum saya respons jawapan CH saya tdi, rewind balik kejadian.. situasi tu , at first saya igtkan anak makcik..sbb makcik tu berada dgn dgn budak kecik tu..brader tu plak (saya assume bapa dia) dtg dri hadapan.. kalau tgk camtu, seolah2  bapa dia tak pimpin tangan anak dia.. sebab jarak anak dia dgn bapa dia agak jauh.. and mak dia pun ade sekali, tapi sebelah bapa dia. maknaya kat cni budak tu, kalau takde sapa yang langgar pun dia boleh terjatuh.. budak kcik kan,what do u expect..  even dah boleh berjalan, still kena pimpin jgak.. ni tambah2 lagi klu org terlanggar mmg sampai terbaring la..

yang saya nak ulas ckit, mamat tu dh minta maaf, brader tu gi sepak lagi, sedangkan kalau betul2 tgk, bukan kesalahan mamat tu..sape suh tak pimpin tangan anak.. mcm tak tahu keadaan pasar malam ni mcm mana.. terbayang2 lagi dia cara dia menyepak tu.. aduhh..sib baik tak melarat pergaduhan tu..

Well, x salah sebenarnya nak biar anak berjalan sndiri, tapi tgk keadaan  la..anak tu kan kecik lagi.. ade jgak setengah2 tu mak bawak anak, mmg susah la dia nak dukung... tapi cam situasi ni, mak bapak ade.. apa salahnya dukung ke anak tu time ramai2 org ni.. mungkin bapa dia duk pimpin mak dia yg tgh mngandung  tu... 

errm.. jangan ade plak cakap entry ni "bias" just utk peringatan saya n CH jgak.. kot2 cuai tapi salahkan org lain.. hurmm..


15 comments:

  1. sib baik anak die org terlanggar jer.. kalau org bawak lari mcmane?? mak pak die yg salah sebenarnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah, kalau dibawak lari baru mnyesal kot..huhuhu

      Delete
  2. tak patut betul sepak orang..slh diri sendiri..nk lepas geram kt orang lain pulak..klu buatnye laju..xke lain jadinya? ish..semoga cite ni buat peringatan pada semua..dan ambil pengajaran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah tula..mungkin la nmpak x sakit sepakannya, tapi org kna sepak tu ade la perasaan malu kan.. peringatan tuk sue jgak..mana tau kita jdi parents nant camtu plak perangai..huhuhu

      Delete
  3. hurm.....masing2 ada salah masing2, tapi lebih berat kepada mak/ayah budak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah tulaa..haih, jgn la kita nant jadi camtu

      Delete
  4. setuju dgn yani...x perlu la sampai nak sepak org tu... coz masing2 ada salah masing2...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Brader tu dh mintak maaf pun dh kira syukur..pdhal salah sendiri yg x pegang anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin dia nak cover malu kot..tahlaa

      Delete
  7. laaa.sampai sepak plak?isk isk.ni kes parent yg cuai ni.iya pon pcaye gak suppose parent kena pegang.iya penah skali tu tau tgh drive kete.mak dia nk lintas jalan xpimpin anak.anak kecik je kot.4 5 tahun cmtu.budak tu lari dpn kete.nasib iya slow gk time tu.iya mmg cube amal if nampak org tepi jalan and budak kecik,bawak slow abis.huhuhu.and dat time jalan tu 4 lanes okayyy.alhamdulillah kete xbyk masa tu.kalo mati,mmg iya plak kot sepak mak dia.haha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgh lintas jln tu..oh bahaya2..kadang2 kan diroang ska nak lepaskan tangaan.. sib baik xde pape2

      Delete
  8. kesiannya pula bila terbayang mamat tu kena sepak. org tu tak sedar salah dia kot lepaskan anak dia macam tu je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah tu la..sue terbayang2 je cara dia mnyepak tu..huhu

      Delete

Related Posts with Thumbnails