**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Friday, December 6, 2013

Bad News

Salam Kekawan

Well, camne nak citer.. nak luah pun x tau nak luah camne.. mmg skang rase sedih n confuse.. nak kata bad news, iye jgak.. memberi kesan kat saya..
Actually dh hampir seminggu saya sakit2 pinggang n belakang..sakit mcm lenguh2.. tapi still blh tahan lagi.. blh g kje, blh jalan2 lagi..time tidur je baru rase besh, sbb time tu x sakit.. at first ingatkan sbb kesan dripada senaman.. iyelah dh lama x senaman, tup2 senaman berturt2 hari takut badan ni terkejut.. (x pnah2 tuan dia bersenam.. ye tak)
then sbb dh lama sngt, semalam, hari khamis saya dh tekad balik keje nak check dgn doc.. plus saya terasa sakit kat area bwh pusat.. saya mmg pergi klinik yg blh scan ..saya nak scan, nak check mana tau ketumbuhan saya tu dtg blik...
masuk bilik doc, citer smua n scan.. ekspresi muka doc saya dh dpt agak.. dia cakap , yes ada fibroid and cyst..dat mean ade 2 ketumbuhan dlm perut.. then dia cakap size dlm 3cm.. dia cakap klu nak tahu lebih lanjut cyst tu endometeorsis jgak ke apa, kna gi HKL.. n klu gi HKL dah sah2 operated lagi.. confirm!!!
tapi time doc ckp tu saya x leh nak pikir, rase nak nangis tapi tahan je.. bercampur baur perasaan ni..

sebelum ni saya kan dh operated dua kali (endometeorsis) kat HKL, doc ckp kalau kali ketiga operated chances nak mengandung lagi2 kurang..skang pun dh kna buat IVF je, klu opertaed yg kali ni saya tak tau la nak cakap camne...

skang saya decide x mau gi hkl.. tahla, saya takleh pikir.. sampai x tau nak taip ape dah ni...


yang mcm ada warna hitam tgh2 tu la ketumbuhan..
(if i wish kalau yg gmbr scan ni bukan gmbr ketumbuhan, tapi gambar baby)

entahlaa.... buntu rasanya.. hati rase tak tenang je... trying to be cool.. tapi.....

28 comments:

  1. Su...Ya Allah...Kesian kat awak...Harap tabah ye Su. Awak fikir la betul2. Rasanya better jumpa Dr kt HKL tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank atie.. tula. atas nasihat ramai saya rase better gi HKL, tapi buat masa ni x kesempatan nak gi..

      Delete
  2. Cemana ya.. nak cakap pun susah.. mmg yg pernah ada history cyst ke apa ni mmg ada kebarangkalian tggi utk menda tu berulang.
    Takpe Su.. bertenang.. cuba Su pergi berubat kat Darus syifa.. mmg utk ubati penyakit ketumbuhan ni takes time sket.. n memacam menda yg agak sukar ustaz tu nak (sbb tu hari akak pernah pergi sblm akak operation).
    Cuma... yg paling penting jaga makan. Kalau nak amik any supplemen, please..please..please.. refer ngan gynea. Sbb ada menda yg boleh membuatkan ketumbuhan tu makin aktif. Sbb ada yg claim produk derang boleh kecutkan cyst la apa la while kita pun tak tahu jenis apa ketumbuhan kita tu. Nanti free akak w.app Sue la.. jgn risau eh.. meh peluk meh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu..thanks kekda *peluk kuat2
      sue so far x jmpa gynea tapi su ade dh jmpa ustaz n amik supplement..
      harap2 semuanya ok

      Delete
  3. Ya Allah Sue, risaunya L.banyakkan bersabar. L pn rasa elok Sue pegi HKL, operate ke x blakang citer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. L, thanks L..for ur concern.. yep, sue mmg kna g cuma x berkesempatan..

      Delete
  4. takmo stress2 sgt tau dear...kalau takmau p hkl tu pg la hspital lain utk 2nd opinion..huhu..take care dear..smoga diberi ketenangan dan kekuatan olehNya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm atas nasihat ramai, mungkin sue ke HKL, sambil2 tu try alternatif rawatan.. huuu
      Thanks dear

      Delete
  5. Sue...Yani x tahu nak nasihat apa, sbb Yani x de pengalaman..cuma harap Sue dpt jaga kesihatan dan jaga pemakanan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Yani..sue pun rase sbb pemakanan.. benda dh jadi bru nk mnyesal kan..huhuhu

      Delete
  6. Sue...saya tahu sue kuat dan cekal.. Sue tenang dulu.. ambil masa untuk buat keputusan.. saya doakan yang terbaik buat sue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Carmello... yup, bila tenang bru blh wat kputusan kan.. klu x pikir negatif je..huhu

      Delete
  7. Su..Moga su tabah...bertenang n fikir apa yg terbaik.. Cuba alternatif treatment and ke hkl juga...moga Allah permudahkan urusan su....amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Su Su.. thanks a lot...
      yepp sue x kan duk saje merenung nasib..huhuh..

      Delete
  8. Su... kuatkan semangat.... Ada hikmah disebalik setiap ujiannya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zira.. btul...kita slalu lupa kan.. huhu

      Delete
  9. sedihnya dgn berita ini.kuatkan semangat.sume tu penyebab je.eka ni takde apa2 pun tak pregnant juga.percaya pada KUN FA YA KUN.org yg ada sebelah ovari, yg tiub sumbat pun leh pregnang dgn kehendaknya.eka sendiri pun hanya doakan keajaiban...keajaiban yg entah sapai kapan pun ku tunggu...huhu... sedih.hug ketat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eka.. *peluk kuat2
      yep eka, Kun Fa Ya Kun.. setiap org ade masalahnya kan..sedangkan ade yg masalah lagi teruk leh je handle kan.. sama2 kita berusaha

      Delete
  10. sue, try get 2nd opinion.kalau sue x bersedia utk operate, try perubatan alternative. just remember, bila Allah uji, Allah pasti beri jalan keluar, Kita mohon saja pada Nya ya... take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot sweet.. yep, ni bukannya jalan mati kan..masih ade cara lagi kan.. <3

      Delete
  11. Sue..sabar ye..sume ni terjadi bersebab.. Intan punt tak reti nak nasihat lebih2 sebab tak penah alami cuma sblm ni mmg ada endo tp sgt2 kecik sebab Intan rahim retroverted (ke belakang).
    Kalau nak ikutkan mmg susah jugak nak lekat seban tu dah kawin 4 thn baru lekat. Tapi sume kuasa Allah, better Sue pegi je HKL atau dptkan 2nd opinion dr gynae lain ye.
    Jgn buntu dan stress.. Sayang Sue sgt2 tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks intan...
      tu la, x semestinya sesuatu penyakit tu xde penyelesaian kan ..kalau ada rezeki ada la kan..
      sayang intan.. *peluk

      Delete
  12. Ya Allah...dpt bygkan perasaan sue. Saya pun dah 2x operate cyst, mmg berharap sgt xmo dah kali ke 3. After operate sue ade mkn ape2 suplemen x? Saya ni pun tgh berjaga jgk...buat mase ni saya mkn vit e, vit c dan habbatus sauda sbb kite kene tingkatkn imuniti tuk lawan penyakit ni. Ape pun saya doakan semoga segalanya dipermudahkan buat sue. Betul nasihat rakan2 yg di atas, cube pegi jumpe gynae pulak dptkan opinian n check semula. Jgn sedih2 sgt ok, nnti bdn kite akn jadi lemah dan penyakit tu akn bermaharajalela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Safiyyah...
      sue mmg skang tgh buat rawatan n makan beberapa supplement.. harapnya dpt membantu..
      bnda camni kita x blh jangka.. huhu.. xmo sedih2 dah

      Delete
  13. sabar yea sue..cuba dapatkan 2nd opinion dari Gynae lain@pun cuba kaedah alternatif macam pn.stoberi cadangkan tu..mana tau..kita usaha je..berhasil @ tak terserah padaNYA..kurang2nya kita usaha dari tak buat apa langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank fieza.. yup lbih baik berusaha dri melanguk je kan... huhuh

      Delete
  14. Su aku br baca.....berat sungguh ujian kau kna tempuh...xtau aku nk ckp mcmn...aku doa kan cyst 2 bkn aktif...tp better g lah cek hospital mn2...luv u..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails