**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Saturday, December 1, 2012

Resepi ~ Singgang Asam Pedas Ikan Kerisi

Salam Kekawan

Singgang!! fav my CH.. Fav dia tapi jarang2 saya masak... hahhaa, simple je sbnanrnya.. benda yang dia suka tak leh masak slalu.. nant dia muak.. masak time dia merajuk ke, tgh xde mood ke.. ahhaha (kuang asam punya isteri) actually hari ni masak singgang bukan sbb dia marah ke, ape ke.. tetiba dia request nak singgang, so pepagi gi pasar beli ikan kerisi.. sbb CH nak singgang asam pedas
actually saya tak tau sgt nak masak singgang asam pedas ni.. yang rasa pure terengganu.. then decide nak guna satu resepi ni, dgn harapan singgang ni dia suka...

jom cekidaud resepi

Singgang Asam Pedas Ikan Kerisi

-4 ekor ikan kerisi
-1/2 biji bawang besar ditumbuk
-4 ulas bawang putih ditumbuk
-1/2 inci lengkuas di hiris
- 1/2 kiub pati ikan bilis
-1 sudu besar cili giling
-beberapa tangkai daun kesum
-3 keping asam keping
-1 mangkuk air
-garam secukupnya

Cara Tak Cara
-Masukkan air dalam periuk , kemudia masukkan bawang yang telah ditumbuk dan lengkuas gaul sebentar
-masukkan cili giling dan kiub pati ikan bilis
-masukkan ikan kerisi biarkan masak sebentar then masukkan daun kesum dan asam keping
-perasakan dgn garam
-biarkan ikan masak dan boleh la diserve :)

then hari ni saya goreng cendawan guna tepung yang beli kat MAHA hari tu.. mmg marbeles, crispy tau.. menyesal plak beli satu je hari tu,esok my bro in law nak pergi MAHA lagi, blh la pesan kat dia


ni tepung yg saya guna, brand thaqif
sape tau nk dpt kat kedai mna???

p/s : CH skee sangat singgang yang syaa buat tu..dia cakap mcm mak dia yang buat :P
so, adela rase keterengganuannya :))

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails