**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Thursday, January 26, 2012

8 hour journey from Kuala Terengganu to Kuala Lumpur

huuu..panjang jgak tajuk entry kali ni..
well, saje nak sharing2 dgn korang walaupun jauh and lama perjalanan tapi mcm2 tmpat boleh singgah.. hari selasa hari tu saya baru gerak ke KL setelah berfoya-foya dgn keluarga mertua selama 3 hari.. kitaorg gerak kul 7.00 camtu

1st check point - Pantai Marang
Tak jauh dri bandar KT. kat sini boleh bergambar2 tepi laut sambil menghirup udara segar..

2nd check point - Rantau Abang
x planning pun nak singgah pantai lagi..tapi tetiba nampak batu besar tepi pantai terus brek mengejut.. keadaan batu and tanah yang telah terhakis.. kagum sgt bila tgk permandangan ni.. batu tu besar tau..betul2 kagum
3rd check point - area dungun
saya tak sure part belah mana, tapi sepanjang perjalanan tu ramai yg jual Akok.. mula2 nampak cam biasa je, tapi bila dh lepas 2,3 gerai, teringin plak.. terus minta chenta hati berhenti kalau nampak gerai jual akok lagi..and kitaorg pun singgah kat kedai sni

dri kiri cepat beratur... kuih bakar, akok terengganu dan akok kelantan..
kakak yg jual kat situ cakap beza akok ni, akok kelantan guna gula merah, akok terengganu guna gula pasir biasa.. but i'm prefer akok terengganu..rupa pun comel..
tapi antara tiga2 ni saya ska kuih bakar.. (kat KL panggil kuih bengkang kot, and rupa pun lain)
akok - 2 pcs RM1
Kuih bakar - 3 pcs RM1

4th check point - Kemasek, Kemaman
yeayy.. its time to breakfast, singgah gerai ni jap..sbb nampak ramai yg makan kat sini. dkat dgn pasaraya kemasek. saya order nasi lemak.. nasi lemak mcm biasa cuma sambal tu je ade ikan tongkol..
nasi lemak - RM1.50

5th Check Point - Kemaman
bila perut dh kenyang, ingatkan xde nak beli pape dah.. TAPI.. tetiba ternampak satu deret gerai jual lemang.. tetiba teringin..yelah mana nak dpat lemang kat KL skang ni kan.. niat nak beli tuk bawak balik umah..
dh termiss, harapan kat depan ade gerai lagi..alhamdulillah ade lagi deretan gerai jual lemang, tapi seberang jalan.. gigih kitaorg berhenti gak tepi ni n gi menyeberang ke sana tuk beli lemang


gmbr lemang xde plak
tapi lemang ni mmg lemak..ok, tak hangus..

3 batang - RM10.00
rendang daging satu tupperware kecik - RM5.00 (agak mahal jgakla)

6th Check Point - Cherating
satu lagi cabaran bila melalui cherating ni..byk betul org jual keropok lekor, keropok mcm2.. mula mcm x peduli, pikir2 nak la jgak.. hahaha.. last2 berhenti kat satu gerai..sbb rase sian kat makcik ni, xde org singgah kedai ni
nyumm-nyummm...chenta hati bengang sebb saya asyik menyuap ke mulut saya je.. hehhehe

then kitaorg pun dh masuk highway Jabor.. klu x masuk highway rasenya, menyinggah lagi kitaorg ni.. masuk highway je mata saya ni dh mula kuyu..ngantuk..hahah
and time lunch kitaorg makan kat R&R Temerloh
ade ikan patin masak tempoyak..chenta hati yg beli, dia cakap mmg marbeles...harga pun xde mahal mana pun..

actually mula2 saya dgn chenta hati x plan pun nak berhenti2 ni, tapi ade je tarikan sepanjang jalan yg buatkan kitaorg nak berhenti..
tapi once kalau korang terlepas gerai ke, dun worry banyak lagi gerai2 kat depan sepanjang jalan tu.

**lepas update blog ni, perut terasa lapar plak....zzzzzzzzzz

4 comments:

  1. yup... me too!!! suami org ganu, merasa la saya menjejak kaki kat ganu ni..klu tak, xdelah kot..hehhe

    ReplyDelete
  2. tpt lemang tu mmg femes kat Kemamang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. slalu tak nampak... sbb bila sampai kemaman dh zzzzzzzzzz...hahahah

      Delete

Related Posts with Thumbnails