**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Friday, April 18, 2014

Honeymoon Krabi~Part 4 (Elephant Trekking & Emerald Pool)

Assalamualikum u olls
Ni cerita hari ke-3 , aktiviti hari ni Elephant Trekking & Emerald Pool. After breakfast, kami dh gerak menuju ke destinasi.. actually mula2 nak gi skali dgn satu group lagi, punya la tggu lama, tup2 diorg tak jadi nak join sekali.. huhu..last minute baru ckp..habis masa kat situ.. takpe2, tak yah nk spoil mood pagi2, kita truskan kita punya aktiviti.. First kami pergi elephant trekking..ok gak gi pagi2 ni, at least mood gajah tgh baik lagi..hahahah..macam la bila ptg dia  moody plak  :P (pandai2 je buat tafsiran sndri) .
Time kami sampai, x berapa ramai sgt pengunjung time tu, ada beberapa pasangan mat salleh n minah salleh tggu giliran.. 

Nosey Parker Elephant Camp
Gajah dlm bahasa Thailand adalah "Chang".


Tempat menunggu. sejuk je duk cni.. Time ni kami ambil untuk setengah jam sahaja.. kalau setengah jam harga tuk 2 pax 100Baht. Ikut la kalau korng nak lama2 ke, mcm saya as long as merasa duk atas gajah okla.. takut gak nak duk lama2 atas gajah ni..huhuhu.. 

yeahh..dh naik.. walaupun gajah ni x besar mana, agak cuak jgak ..heheh..rasa geli2 je bila gajah ni bergerak.. byk amik video time ni.
Gajah ni gajah betina, guide kitaorg cakap, still young, single lagi gitu.. nama gajah ni...dh lupa...sbb dh lupa nama dia, saya namakan Combi..Hhhehe..Guide kitaorg ni ok, muslim.. layanan sgt2 ok..leh ckp english, hehe.. 

kawasan yang kitaorg lalu, pokok getah, sungai.. pokok2 getah kot..eheh..

time ni guide kitaorg turun, dia suh CH yang duduk depan plak, dia offer tuk tgkap gmbr kitaorg.. so start dri sni sampai destinasi point, CH yg kemudi.. konon2 jelah, guide tu bgi arahan dri bawah..hehhe


see, Combi ni muka mmg nampak mcm snyum kan..heheh

ok start jejalan lagi, sepanjang perjalanan ni, Combi ni tiap masa kibas2 telinga dia.. sbb byk serangga.. apa nama serangga yg selalu hurung pisang tu? kalau nak tahu time kat  cni serangga tu masuk telinga saya tau.. mula2 saya tak perasaan , dh masuk kereta, saya pelik kenapa mcm bunyi sayap kat telinga belah kanan.. bunyi buzzzzzzzz.. saya kibas2 topi, dh senyap bunyi tu.. tak lama lpas tu bunyi lagi, saya ckp dgn CH, CH just ckp dlm topi la tu, takkan serangga masuk dlm telinga kot.. ok la fine, since takde bunyi dah, sekali bunyi makin kuat, then saya rasa mcm ade pergerakan dlm telinga, panik jap, suh CH check, kebetulan time CH check tu, serangga tu terbang kluar.. Alhamdulillah..karang x pasal2 kna gi klinik.. tula, CH ni saya ckp dia x caya, kna nmpk baru percaya.. 

ok, habis citer pasal serangga, kita smabung perjalanan.. tgk, xde besar sgt kan Combi ni...
hah , time ni dia gatal, lama giler garu2 kat cni..sedap betul..heheh.. sampai guide kna panggil dia byk2 kali

time ni guide pas kan daun kat kitaorng, tuk bgi Combi ni makan.. dlm hati terpikir gak sian, Combi ni makan ni je... makan daun pun gemuk... hahahah.. motipppp???

bila Combi ni lalu permukaan yang tak stabil lagi rasa cuak..heheh
Berhati2 je Combi ni nak lalu dgn air sungai ni.. tgk tangan CH, dia pegang tmpat duduk.. kalau tak pegang, mau jatuh tergelincir.. walaupun bulu Combi ni kasar2 mcm permukaan belakang karpet, tapi kalau x pegang btul2, leh jatuh gak ni..
suka dgn guide kitaorg ni.. byk btul gmbr dia tangkapkan .. sbb saya perasan ade guide lain, diorang dari start sampai habis duk je atas gajah tu sekali dgn pelancong.. x kewl.. bila layan elok2, bagi la tips kan.. :) 

tak dpt selfie dgn Combi..dgn montot Combi pun jadilah...

kali ni bagi makan betik plak..sihat Combi ni, makan sayur2an dan buah2an sahaja..
sebiji betik jgak kitaorg bgi Combi makan

"Combi nak lagi, combi nak lagi.." kata si Combi sambil buat muka comel.. 

yea..habis, Combi dh kenyang, blh bawak customer lain plak..

after dat, kami ke kaunter, tuk tgk gmbr2 yg photographer diorng tangkapkan.. pilih satu yang paling cun, kemudia diorang akan print n laminated kan.. bayaran satu gmbr dlm 100baht. 

ok, after dat kami menuju ke Emerald Pool plak.. Emerald pool ni dri Krabi agak jauh.. sempat la nak tido .. bukan tidur2 ayam tau..ni siap tidur nyenyak lagi.. smpai2 cni, kami tukar baju tuk mandi.. kalau dtg sni tak mandi agak membazir.. iyelah dh alang2 sampai, kna mandi sekali..dh namanya pool.. time sampai ni mmg panas giler kat situ.. mmg ramai org..sini ramai org local, jarang nmpk tourist.. kat luar2 tu adelah jual mcm2 makanan (halal/non halal) baju2.. 

ok ni baru entrance.. nak ke emerald pool ni korang kena menapak jauh.. kita jalan santai2 je.. berapa km ye..hurmm lupa..hahahah.. tapi kalau korang menapak balik mmg sempatla kering ckit baju korang tu.. 

sambil jalan sambil tengok pokok2, sambil bergmabr,hah after dat sampai la

sampai sudah, mengah2 nak sampai cni.. nampak sgt gemmss...



time masuk ni dah nampak dah warna air yng biru kehijau2an..cantikkan...tapi..ramainya org..kna cari port baik punyaaa

punca air , sejuk mcm air terjun.. air ni warna jernih je, tapi mungkin dh masuk dlm pool, nampak hijau sbb pool byk lumut kot..



air ni xdalam sgt.. sbb kalau saya berdiri dlm air,jengket2, takat dagu saya.. maybe ade port dlm tapi saya mandi situ2 aje... kat tgh2 tu mmg panas la..kita mandi kawasan lindung2 cket


 kitaorg mandi tak lama kat situ.. then dah gerak dah

sepatutnya ade lagi stau tmpat blue pool, tapi kitaorg malas nak jalan lgi.. sbb memikirkan perjalann balik nant nak menapak lagi.. ehhehe.. btw, korang blh consider nak gi tmpat ni.. tapi sni tujuannya mandi manda jelah..  :) time ni dh malas, tak sabar nak balik hotel, nak siap2 sbb malam karang nak shopping u olsss.... 
Krabi Night Market next entry ok...

Krabi~Part 1
Krabi~Part 2
Krabi~Part 3

Wednesday, April 16, 2014

Keputusan Scan...

Assalamualaikum

Sambungan entry smlm. Since dh asyik sakit je belah kanan, balik keje smlm, saya terus direct ke Klinik Alam Medic, Sentul (area Boulevard) Sebelum ni pun saya gi tempat scan yang sama.. Kat cni mmg ada buat scan details. and doctor available setiap hri.. kalau korang nak scan sahja without consultation, dalam RM65.00. 
Semalam dh la menunggu lama..ramai org plak semalam.. saya duk tahan nak terkucil. dlm perjalanan lagi nak terkucil..nak gi buang dlu tak blh, sbb kalau nak scan, xleh pundi kencing empty, nant susah nk tgk..so, menahan la.. hmpir sejam kot.. duduk pun dh tak selesa. kejap sandar, kejap membongkok..sib baik ada sofa..

ni hasil scan sebelum ni.. tak silap time ni doc cakap size ketumbuhan dlm 3cm..

yang ni hasil scan semalam..yg semalam punya, ade mention size.. rujuk gambar, belah kiri bawah sekali .. tu saiz ketumbuhan yg saya scan semalam..nak cakap ade perubahan dri sebelum ni pun susah.. sbb size tu berubah2..doc cakap semalam, sebelum period, saiz ketumbuhan ni boleh mengembang, dan selepas period akan mengecut. and ni adalah size selepas period.. 

After this, saya mungkin nak merujuk ke Klinik Swasta, sesiapa yg ade experience sakit mcm saya, atau sakit puan yg lain, boleh tak suggest klinik swasta mana yang ok? perhaps kalau leh bgitahu skali anggaran rawatan perubatan.. I mean tuk pertama kali dlm berapa caj..if possible blh share dgn saya?Maklumla sebelum ni saya refer HKL.. Tak tahu sgt Pakar dri Hosp. Swasta ni.. In the mean time saya duk berkira2 nak amik satu jenis ubatan.. which is costly around RM600 monthly.. Ubatan tu mmg khas untuk sakit ketumbuhan, n especially tuk kanser. Still x decide lagi, n tgh duk kira budget.. T_T

btw, sesiapa yg nak buat scan details, boleh try ke 

KLINIK ALAM MEDIC 
NO 24, JALAN 14/48A, SENTUL RAYA BOULEVARD,
OFF JALAN SENTUL
KUALA LUMPUR
51000
WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

TEL: 03-40414768

*actually Klinik Alam Medic ni banyak cawangan..saya pnah try call Setapak, scan details ada, tapi on Monday sahaja, dan bayaran lebih mahal.. mungkin skali dgn consultation.
daa...


Tuesday, April 15, 2014

Sakit, pergi jauh-jauh...

Assalamualaikum all

15hb April.. Genap 3 tahun, dari tarikh saya last operated.. Operated ketumbuhan dulu.. and now, lately ni rasa makin kerap sakitnya.. Remember this entry? rasa lenguh2 belah kanan, rasa sakit kat perut..dah berapa hari dah ni..sakit still rasa lagi.. setiap masa.. time tido je x rasa..sebelum ni after "P", mmg akan rasa sakit, but tak sekerap kali ni..
Suppose balik dri bercuti saya nak scan skali lagi, but tak pergi lagi.. maybe this week.. i wish that ketumbuhan tu x makin membesar..biarla mengecut..kalau x mengecut pun, biarla saiz sama je.. and saya tak refer HKL, saya just pergi klinik biasa je.. base my experience before, walaupun dh dpt detect ketumbuhan, diorg still xde bgi ubat apa2.. just operate je.. ubat tahan sakit pun xde.. so skang saya just amik ubatan herba sahja.. ubat tahan sakit pun saya amik bila time senggugut teruk.. tu nak tak nak saya kna amik..even ada yg cakap ubat ni tak elok amik, tahanla ckit..tapi yang menanggung nya saya.. nak cekal camne, tapi kalau dh sakit sgt terpaksa amik..
Sometimes saya terpikir, punca ketumbuhan ni dari darah period sndiri, otak ni kekdang tak btul jgak, saya pikir kalau buang je ovari tu smua, baru bnda ni x jadi.baru x rasa sakit..sampai kekadang terpikir, xde anak pun xpe.. (iyelah, dh takde ovari, camne nak bertelur) but saya tahu tu maknanya berputus asa dah.. mmg kalau ikutkan rasa sakit, sampai rasa nak givin up je.. tapi saya masih waras lagi, saya tahu saya masih ada peluang untuk mengandung, then saya tak blh putus asa.. lainla kalau xde peluang, tu citer lain..
Lagipun salah saya jgak.. permakanan saya tak jaga btul2.. tak jaga sebaik2 nya..even air gas dah x minum, fast food still ada tapi kurang dri dulu... x makan sayur byk, tak makan supplement btul2, pusing2 balik, puncanya mmg salah saya sndiri.. exercise pun balik dri cuti saya dh x buat langsung.. tak tahu la, bdn syaa ni lemau sbb sakit atau sbb rasa MALAS..  but skarang ni saya rasa sentiasa penat.. sakit... T_T
I'm not givin up, cuma meluahkan rasa sahaja.. 

Friday, April 11, 2014

Honeymoon Krabi~Part 3 (Phi Phi Island)

Assalamualaikum

Sambung lagi Part yang ke-3. Hari kedua di Krabi, saya dgn CH amik package untuk ke Phi Phi Island. Untuk yang Island Hoping ni kitaorg amik satu pakej je.. ade lagi satu pakej ke 4 Island kot..lupa plak.. masa suntuk sgt kat sna, kita amik 1 jelah island hoping.. smua ni dh termasuk skali dlm package dgn travel agency kami. pagi2 , agen dh amik kami kat Hotel.. mandi? harusla mandi dlu... walaupun kita nak mnuju ke pantai.. 

After breakfast, menunggu la kami dkat area Ao Nang, dkat area hotel2.. Saya tak sure kami amik dgn company mana, agen yg handle smua, dia tggu skali.. time tu ade group lain dri Malaysia, bwh travel agency yg sama..so kita bergather2 sekali la..

 Pagi yang mendamaikan...


 Menunggu van yang akan membawa kami ke boat. oh, ya time tu saya amik speed boat, bukan boat kayu..since saya baca boat kayu ni mmg haru ckit, n agak slow..so, baik naik speed boat..

 Time ni, dh masuk dalam van.. van kayu..ke lori?? ape nama pengangkutan ni pun x tahu.. time ni blh la posing ala2 Cik Ta.. lepas tu dia amik lagi org,, sumbat2 lagi.. mmg dh mcm ape dah.. 
 dh sampai satu kawasan tepi pantai, dia bgi briefing skit, bagi sticker letak kat baju, then terus menuju ke boat..time sya pergi ni mmg ramai sgt org..mcm nyonya nak pergi pasar dh saya ni..siap bawak beg.. ape yg saya sumbat dlm beg tu?? air mineral, n tuala kecik.. hp , wallet smua pass kat CH suh simpan dlm waterproof bag.. tapi leceh gak bwk byk2 beg ni, sbb duk berhimpit dlm boat.. korang jgn lupa bawak sunblock, jgn jdi cam saya, mmg dh elok2 pakai kat hotel, kemudian dh masuk air, suppose pakai lagi.. dah tak bawak sunblock, redha jelah kulit jadi mcamana nanti. 

hah yg sebelah tu la group lagi satu.. 3 org perempuan.. dari utara..sorang tu tgh pregnant 5 months, bising plak boat guide kitaorg, sbb dia  risau jadi pape kot, but so far Alhamdulillah, dat girl takde pape yg buruk berlaku.. kalau korang pregnant, teringin nak gi naik boat ikutla pada ketahanan korang sndiri, mungkin ada yg ok je, tapi mungkin ade yg x ok.. tapi better tak payah kot, kita kurangkan risiko.. :) 

 see, ramai tak ramai org.. kitaorg naik last skali..

 keadaan dlm boat.. boat guide/tour guide sepanjang Phi Phi Island ni, pompuan yg tengah2 tu.. very the gangster makcik ni.. dia cakap nama dia Angry Bird.. mmg angry jelah..angry dan berlawak.. CH ska sangat sakat dia. bukan setakat sakat, saya syak CH mmg taruh hati dgn angry bird ni (mode : jealous) hahaha... sepanjang perjalanan, dia bgi tahu pasal keselamatan, aktiviti sepanjang package..saya tak ingat berapa lama perjalanan dari pantai ke fes check point,, (asyik x igat je, camne nak bgi info kat org??) :P  tapi start masuk syaa dh start pening2 dh.. dgn cuaca panas lagi.. dh lama x naik boat trus jadi pening2.. ni sib baik speed boat, kalau boat kayu?? muntah terus kot.

 first check point : Bamboo Island
panas berdenting ting ting ting ting.. time ni berkira2 nak mandi ke tak..nak mandi ke tak.. last2 kitaorg decide nak mandi.. tgh laut menghijau je.. kat sni tak lama kitaorg lepak..
terjun le ke laut jgak..try snorkeling.. haih, x nampak ape pun.. syaa ni plak dh la jnis susah nak pakai goggle. yang kat mulut tu ape tu? setiap kali masuk mulut rasa nak muntah... wey, bukan fes time, cuma x biasa.. 
CH ckp ikan pun xde, so kita just mandi2 jelah.. sib baik air dia sejukk..

 punya terik, susah nak bukk mata

 hijau kan air.. jernih.. mandi tak lama, lpas tu dh naik boat..kena naik cpat2 , nant Angry Bird bising..hehehe


 destinasi seterusnya, boat just berhenti tuk tengok .. Viking Cave kot.. tapi malangnya kami duk sebelah cni, susah tul nak tgkap gmbr..bila smua dh berdiri.



 tapi dpt la tngkap gmbr cam gini..x terserlah langung keindahan alam bila tangkap guna kamera hp je.. 
 kita tgkap gmbr kita jelah sayang..bila x dpt nak tngkap gmbr permandangan

 kemudian check point strusnya.. maya bay ke apa? apsal susah sgt nak process maklumat ni.. hahaha..sorry la ye, time tu lagi bnyk pening dri enjoy the view, so maklumat2 tak dpt process sepenuhnya..
kat sni pun just pusing2 tuk tangkap gmbr..

 cantik kan laut.. 
 ni plak kat mana ye?ape nama tempat ni, sape tahu? hahahaha... kat cni berhenti tuk tangkap2 gmbr n mandi2.. time ni plak CH plak start pening2. sya ajak jejalan n mandi dia xde selera plak..

 awak x nak mandi xpe, tolong tangkap gmbr saya.. hehehe.. punyala ramai org.. saya just berendam je..time ni baru terpikir, alangkah syoknya kalau pandai berenang.. takyah la nak harapkan CH dukung dlm air.. dh la air sejuk, jernih plak tu.. 
 nampak tak CH saya..beg warna pink, yg duk berteduh bwh pokok.. Putera lilin btul dia time ni.. tapi x syokla mandi sorg2, sbelah mnyebalh dh la auntie2 dri negara mana tah..kalau org2 bujang, okla .. hahahahhahaha... so, mandi tak lama, naik atas ajak CH jejalan..

 then lepak2 kat pasir pantai sambil tgok gelagat org lain.. n bergmbr jelah keje nya..heheheh
time ni ada bawak monopod, tapi CH x kuasa nk kluarkan dri beg..huhu
destinasi seterusnya, yea..masa ditunggu2..iaitu Lunch Time di Phi Phi Island..makan kat kedai mana tah, tapi mmg pelancong2 lain pun dtg makan citu.. tmpat makan berair cond, mmg syokla..makanan mmg byk.. time ni x smpat tngkap gmbr ke apa ka..makan dlu..laporr...

Phi Phi Island ni besar gak..byk kedai2 makan, jual2 cenderamata.. jalan2 dgn CH, tgk byk sgt org jual Lobster kat situ..beshya kalau dpt... *tak pnah makan lobster :P




apa kejadahnya gmbr byk gegar2 ni..hahahahah.. kami jalan x lama pun then lepak tepi pantai, tggu boat panggil..

after dat naik semual boat and time to snorkeling... yeaa.. excited la..excited la.. saya x berapa nak excitesd, sbb bertmbh pening time tu.. (mungkin faktor usia) hahaha.. snorkeling kat open sea.. before that boat hidangkan nenas manis n sedap gilosss n tembikai.. sedap giler nenas dia..bgi refresh ckit rasa..

Its me, yea..saya turun jgak tuk snorkeling.. nak tgk ikan.. ikan oo ikan.. knape ko lari? tapi berapa kali asyik tersedak air.. sbb bila boat lalu lalang, berombak laut tu, time tu la air masuk hidung la.. tak tggu lama saya dh naik atas, CH snorkeling sorg2

laut dia mmg jernih kan..nampak x ikan? yg belah kiri gmbr ni

then pergi ke tmpat kedua tuk snorkeling plak..time ni ramai dh mengeluh.. ramai rupanya nak balik awal.. aahahahah.. sya igt saya sorg.. dh terbayang2 katil kat hotel.. ni diorang angkut plak gamat kat atas boat..ni sape tah letak kat tmpat duduk saya..hampeh btul.. masing2 x nak pegang..hahhahaha.. nampak tak, macm darah..saya igt darah, diorng ckp tu minyak..tak tahu la mana satu btul.. 

ni plak diorang cakap star fish.. tapak sulaiman.. cam gini ye rupa dia..knapa dia gelembung ye??obesiti mungkin,.. hehhe.. takde sapa dpt mnjwab soalan saya.. after dat dh bergerak pulang..yea, yea.. x sbr nak sampai daratan.. nk balik dah..time ni dlm kul 4 petang waktu sana.. naik bnda alah ni lagi..

kali ni berdri kat papan tu je.. blh menikmati permandangan.. heheh
bila tgk gmbr ni, terus rasa diri ni mcm nyonya jual sayur.. sayur- sayur.. siapa nak beli??

yea.. dh nak balik hotel.. time ni lega dh sampai daratan.. tgh tggu van pick up tuk balik hotel.. actually spatutnya petang tu kami pergi elephant ride, sampai pantai pun dh lewat dgn rasa tak selesanya, kami request besoknya baru pergi elephant ride.. time tu mmg x sabar nak mandi air paip.. time ni kulit dh start pedih2 dah..tu la tak pakai sunblock sgt..

So far package Phi Phi Island ni seronok sbnarnya.. tapi faktor2 pening, mabuk laut menyebabkan syaa rasa x berapa .. so, kalau korang jenis mmg mabuk laut, amikla ubatan dlu sebelum naik boat.. jgn lupa sunblock ok...

Krabi - Part 1
Krabi -Part 2
Krabi - Part 4
Related Posts with Thumbnails