**click**

Followers

Google+ Followers

click

There was an error in this gadget

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Wednesday, October 1, 2014

Berubat di Melaka kali kedua

Hari ahad, 28 sept gi berubat kat melaka lagi... bawak barang2 yg sma.. gerak dri rumah kul 8:30am, lebih kurang kul 10 sampai..yeo tidur dlm sejam kat petronas..sian dia x ckup tidur..
kemudian dtg berubat, ibah sorang je aling2 telur,, yeo makan sireh..and kitaorg minum air kelapa

lagi2 sireh ibah makan kat umah, sebiji kelapa share dgn yeo.. daun ati2 tu sape dgn kapur, genyeh2 n sapu kat perut..

tujelah

Tuesday, August 5, 2014

~Raya Kami 2014

Assalamualaikum

Hari ni dah Syawal ke-8.. Mood beraya masih suam2 lagi , tapi tak tahu nak raya mana.. hahhaha.. so far blum lagi dpt jemputan open house mana2, minggu ni nak ziarah rumah siapa pun xde plan lagi..cuma dh dpt byk jemputan kahwin.. InsyaAllah mana yg dkat dptla pergi..mana yg jauh2 tu mcm tak boleh je..since CH kena kerja hari sabtu.. 

Tahun ni nk ckap raya meriah, rasa biasa2 je..sama mcm tahun sebelum ni..mungkin kot ade baby lagi meriah.. ahhaha.. iyelah seronok tgk mak2 yang ade anak shopping bju tuk anak.. bwk anak raya2.. takpela, buat sementara waktu ni, x dpt gendong anak, suh suami gendong kita.. hehehe :P

Kali ni beraya belah Terengganu sahaja..save ckit budget..heheh..takpe, org Perak dh selalu jumpa.. Org Ganu ni jarang2 jumpa.. hari sabtu dlm kul 3 pagi bertolak dri umah..sempatla gi Wangsa maju tapau KFC, sbb plan berhenti sahur mana2 je nant.. at least dh ada makanan simpan awal2.. tapi yg tak beshnya, blum masuk Tol Gombak dah jem.. imagine jem sebab kat tol je, rupa2nya sampai ke Bentong..ambik kau.. kitaorg set kilometer kat keta.. dlm 45km jarak perjalanan, jem sampai 3 jam lebih.. haru tak..

Jem sbb byk kereta stuck nak mausk Petronas sebelum Bentong tu..hanya sbb kat situ jem sampai 3 jam lebih, lepas je Petronas jalan clear je.. rase2nya sbb ramai sahur isi minyak smua.. Petronas situ kat tak besar sgt, mmg penuh n stuck la nak masuk situ.. kitaorg just bersahur kat lorong2 kecemasan.. berhenti n makan..ramai je yg buat camtu.. sbb time sahur dh nak habis, parking je tepi2 tu..

Lepas jln dh smooth tu lega lah ckit, dpt la lelap mata sekejap.. ehhehe.. tapi kira okla kali ni saya tak tidur sepanjang perjalanan.. ehhehe.. 
ni kawasan Temerloh ke mana tah, dh kul 8pagi tapi kabus tebal btul.. mula2 igt jerebu, tapi bila kluar kete, sejukk je..rasa fefeeling kat oversea.. hee..after dat kat Jabor tempuh lagi jem melalui bukit besi..bila la diorang nak bukak highway ni..stress ai..  Alhamdulillah dlm tghari kami dh selamat sampai ke Kampung.. bila kat kg mmg pnas lain macam..sbb kawasan pantai kan..angin panas ckit, sampai kg mmg tidur la.. berpeluh2 tidur, mcm mandi je rupanya.. huhu

so, sabtu n ahad dpt la berbuka di kampung.. lepas berbuka je CH sibuk dgn mercun bola dia.. layan anak2 sedara main bunga api, seronok kumpul reramai ni.. malam isnin, esoknya nak raya, saya duk buat rendang ayam , mak mertua buat nasi dagang n ikan aye..tu je menu kami.. sbb lemang n ketupat palas dh kirim kat org.. sekarang ni main order je.. hehhe..lagipun kalau raya mak mertua jarang buat lemang n ketupat..org belah2 sni suka masak nasi..nasi dagang, nasi minyak, nasi kerabu tuk juadah pagi raya.. 

ayam dua ekor..cukupla tuk family kami ni je.. hehehe..org2 dtg umah pun ckup lagi.. 

Raya kali ni planning tak nak banyk baju sgt..tup2 ade 4 helai tuk raya, 1 tempah, 2 beli online..satu lagi TERBELI .. ahhaha.. tak plan nak beli, tapi time tu jejalan dgn CH kat downtown Cheras, member dia yg jual baju ni..dh dia bgi yang betul2 best price, maunya tak grab.. peluang keemasan.. hehehe.. alih2 baju yg tak plan beli pakai fes day raya.. 



CH dh ckp awal2 fes raya dia nak pakai jubah..snenag nak bergerak.. angin senang masuk.. heehe..saya pun suka pakai baju ni..tak payan nak control2 makan..mmg x nmpknya perut besar.. ahhahaha

so, tema kami fes raya adalah Arab padang pasir berdengung~

pagi2 raya after balik Sembahyang raya, bersalam2 an dlu.. CH time salam dgn mak dia, dia dh nak toyak (menangis) tapi kontrol then cincai boncai je salam dgn saya.. dia x nak syahdu2, salam cium tangan minta maaf camtu je..tak sempat nak karang panjang2, dia dh buat lawak.. dia ckp tak nak syaa menangis pagi2 raya ni..ok foine, camne la bini awak ni nak insaf?? hhehehe

Then bergmbar la ramai2.. spoil gak gmbr, sbb nampak baju kitaog je berbeza.. hahahah.. 

depan umah PIL

Ni lagi buat spoil..ehhehe


tak ckup korum.. lagi satu family xde kat sni.. beraya belah laki dlu..

after that gi beraya rumah To'ki.. umah makcik2 ..semua area2 situ je.. jalan kaki pun boleh, cuma dua tiga buah yg lain je kampung yg lain..

Ki and us.. dtg2 je, tanya mana Zerull (my CH) dh berapa kali jumpa, tak cam jgak muka cucu.. heheh.. 

igtkan boleh la raya pertama tu jalan banyak umah2 lain lagi, tup2 dh nak petang masing2 dh surrender.. penat beraya oii.. bentang tikar n bantal dpan umah, membongkang kat situ.. malam pun lepak umah tggu org dtg :P CH duk main mercun kat pantai dgn geng2 kampung pisang dia. mencik ai, tggalkan saya kat umah.

raya kedua

Hari ni pakat beraya jauh ckit.. target 10 buah rumah, yang perginya 6 buah rumah je.. ahhahahaha.. nmpk sgt bila dh petang2 mmg lemau habis dah.. gamaknya kalau kat perak mmg raya non stop jgak ni..


pagi raya semangat la nak bergambor.. hehhe


my MIL, semua adik beradik CH, kecuali yang baju biru paling kanan tu isteri abg ipar saya.. ramai adik beradik CH ni.. syukur Alhamdulillah smua jenis yang sekepala je.. hehhehe.. CH duk ckp saya paling rendah..hurm dh pakai heels pun rendah gak.. apa citaaa??? 

ni kalau beraya rumah prg buat perangai cam gini mmg tak blh nak ckp ape la.. huhu.. anti sosial btul :P (org yg snap gmbr ni pun 2x5 je) :P

bila dh habis beraya, belek2 gmbr susah btul nak cri gmbr saya berdua dgn CH, baru perasan gmbr kami berdua tak byk..hampeh je.. bila dh pakai baju biasa tak besh plak bergambr..huhuhu.. 


hah ni sorang anak sedara CH, Tasya.. suka ngendeng kat saya..mmg saya lagi suka la.. hehehe..teringin nak anak pompuan oii.. since belah saya anak sedara semua lelaki je.. klu gi beraya nak naik keta dgn kami, nak duk depan jgak.. parents dia naik keta lain.. feeling2 anak sndiri la.. :P kalau dia nak cium, siap pegang pipi saya.. aih, rindu la plak kat budak sorng ni..berbunga2 je hati bila dia duk manja gedik dgn saya.. 

hurm tuk raya ketiga duk umah saja, n petang ajak CH ronda berdua..perkena makanan fav..sotong celup tepung la ape lagi..malam plak bbq kat luar umah


besoknya hari khamis dh balik KL... hoyeah2.. hahaha.. kiranya kami ni tak beraya sgt..dua pasang baju je pakai..lagi dua pasnag tgkla nant bila2 pakai..
CH tension je smapai KL awal sgt.. Tension dia tu sampai ke hari ahad..duk umah je..melepek je.. nak kluar pun xde mood.. sib baik ade mood layan tgk wayang hari sabtu hri tu.. cdg nak bercuti pun x jadi..sbb ongkos pun makin kurang then xde idea nak gi mana..last2 duk dlm bilik, tidur jelah keje kami.. buruk pernagai kan.. hehehe

btw, ade lgi 2 minggu lebih nak beraya.. nak plan beraya pun xde plan lagi.. tgk2 duk umah je.. hahaha.. serba serbi cam malas je.. mood bekerja sib baik dh ada.. semangat tul pepagi2 gi keja.. eheheh..selamat bekerja semula kawan2...


Thursday, July 24, 2014

Mood Balik Kampung~~

Assalamualaikum semua 

Lagu2 raya dh makin kerap dengar.. setiap kali dengar lagu raya je, menggeletik hati ni nak balik kampung..hehe..tapi ok lagi, dri CH, baru beberapa puasa dah tak sabar2 nak balik kampung..lagi over kaw.. tapi paham, balik Terengganu tu beberapa kali je dlm setahun, so leh imagine la excited dia nak blik kampung camne.. 

Besok mungkin ramai dh start cuti, maybe hri ni pun dh ramai start balik kg, but jalan raya still jem lagi pagi2 pergi keja.. mcm saya kerja lagi sampai jumaat, cuma ambil cuti satu minggu je..dari isnin depan sampai jumaat..tu kira dh ckup la tu balik beraya kat terengganu.. hari sabtu pagi2, before sahur dh bertolak ke Terengganu, just tapau awal2 makanan nant sahur la kat mana2.. 

Mood bekerja dah kelaut, mujur la nak cuti2 raya ni kerja tak banyak sgt, blh santai2 lagi.. malam ni dh nak kemas baju, so that malam esok blh tido awal n save energy... benda lain setakat ni smua dh setel..duit raya dh masuk dlm sampul, baju raya dh gosok, brg2 nk bwk dh packing, kereta dah service.. Alhamdulillah, ada duit lebih ckit.. kalau tak mmg x dptla tukar tyar, service keta.. then ni tahun kedua saya beraya di Teregganu dulu.. kalau kat Terengganu ni, juadah pagi raya saya ada sediakan sekali.. sbb sni adik beradik CH je.. kalau kat Perak boleh lepas tangan..ahahhaha..sbb sana dh ramai sgt chef..sbb kat umah pah kan.. makcik2 dh ramai yg tolong masak rendang, buat lemang..nyumsss...

Area Terengganu saya jarang jumpa lemang n ketupat.. tak pasti kawasan KT je ke, takpun mmg kat sana style lain.. sbb pagi2 akan jumpa nasi dagang, nasi minyak.. tapi saya plak mmg style pagi raya mmg kena ada lemang baru rasa raya, mmg tak berapa feel la xde lemang..hahahah .. mcm tahun sebelum ni, mak mertua masak nasi dagang, saya buat menu lain plak.. saya buat soto ayam.. mmg takde ciri2 perak pun.. ni tak silap masakan belah selatan kan..belah johor kan.. tapi mmg jadi tumpuan la, even family CH pun ada yag tak penah makan Soto Ayam.. :) 

So tahun ni nak ubah cket, nak suh CH cari lemang jgak tuk pagi raya, then saya nak buat rendang.. awal2 siap bawak resepi dri umah..tapi resepi tu kena tulis kecik2 la, supaya senang simpan dlm poket time memasak.. biar mak mertua igt menantu dia expert masak rendang, sedangkan senyap2 tengok resepi.. hahahah.. teruk kan perangai.. pastu dh siap beli kerisik awal2 dri sni, takut sana payah plak nak cari time2 nak raya ni.. then siap bawak kacang tanah yg dh digoreng.. (balance buat kuih raya hri tu) kot, rajin nak buat kuah kacang ke.. makan dgn ketupat segera.. ni salah satu fav time raya jgak..nasi himpit n kuah kacang.. well, sambil cerita ni pun dh telan air liur.. heheh

Okla, saya rasa esok dh takde masa nak online, time bercuti mmg tak smpatla nak update blog, meh kita wish awal2..

Salam Aidilfitri daripada
saya dan CH buat kawan2 blogger, semua yg tgh baca ni..mohon maaf kalau ada yang terasa dgn kata2 di dalam blog ni.. semoga semua selamat balik kampung dan selamat pulang..selamat beraya..semoga raya kali ni menjadi kenangan yang terindah.. semoga kita dpt maintainkan berat semasa beraya.. ^_^ semoga selamat semuanya.. 

Wednesday, July 16, 2014

Persiapan Raya~

Assalamualaikum kekawan...

Hari ni dah hari ke-18 berpuasa..pejam celik pejam celik rasa cepat je masa berlalu.. Entry yang saya update pasal perasaan hambar  Alhamdulillah, perasaan kacau bilau tu dh beransur hilang.. Amin.. harap2 I can keep positive sampai bila2.. Cakap pasal persediaan raya..same je mcm tahun2 sebelum ni, xde ape nak sedia sgt..pening pala nak pikir sediakan duit je..hehehe.. duit belanja sepanjang nak raya ni.. 

Cakap pasal baju raya, tahun ni 3 pasang..okla sehari satu pasang.. 1 hari tu pakaila sampai kepam.. eheh.. 2 pasang beli kat PopLook... lagi sepasang cari kain n tempah kat mak cik kat kg..murah dia amik tempahan.. makcik sendiri kan..kurung moden RM25 je ,,dri dulu harga camtu.. takde plak nak naikkan..huhuh.. saya kalau baju mmg skang cari online je.. rasa jarang sgt dh beli kat luar..baju gi keje ke , blouse ke semua la..termasuk baju raya beli online je..saya slalu beli kat the Poplook sbb dh tau size saya camne.. bila beli online ni leh amik masa lama skit tgk baju yg btul2 kita nak, n klu sumtimes ada discount, time tu la beli.. cuma kita tak leh try dulu laa.. tapi kalau tak sesuai blh pulangkan semula..jgn cabut tag sudah.. 

Tapi yang tak beshnya tahun ni..kaler baju saya tak sama dgn CH..huwaaa..  mcm saya kan dh beli awal2 baju, so CH akan shopping kemudian, baju2 raya CH beli kat uptown je..lagi prefer pergi uptown, sbb blh jalan2 time malam..kalau siang mmg tak larat nk shopping :P ..ok sambung balik.. sebabkan nak cari warna sama, saya terpikir nak bawak baju saya time gi shopping kat uptown, nant leh matching2, skali CH ckp malas nak angkut..iyelah syaa pun pikir, dlm ramai2 tu nak angkut2 beg, nak bawak baju raya saya..mmg malas la.. sbb kalau shopping tmpat ramai2 camtu, mmg saya malas nak bawak handbag..kekadang hp pun malas bwk, bwk duit n ic je, pastu sumbat kat wallet CH..lagi suka berlenggang kangkung.. so kami decide tngkap gmbr baju raya saya, so nant cari baju dkat uptown.. 

Bila nak shopping2 tu dptla kaler yg match seperti dlm gmbr..tup2 balik umah mmg jauh beza panggang dri api.. huwaaaa...mmg tak matching lsgung bju kitaorg.. sbbnya baru saya perasaan, time tgkp gmbr baju saya, lighting kat bilik warna kuning, so kaler baju nmpk beza.. mmg frust... tak dptla nak sedondon..huhuhu..pasrah...!!

Bab kasut dgn handbag, mmg time nak raya je baru tukar..kira setahun sekali la.. handbag tu kalau dh fav saya mmg pakai sampai lunyai, handbag pun taraf uptown je.. cuma kasut je upgrade ckit, taraf Vincci takpun BATA.. hheheh..Vinnci design lawa cuma ciri2 keselesaan kureng ckit, BATA plak selesa tapi design kureng.. Handbag tahun ni xyah cari dh, sbb awal tahun hari tu, ada dpt hadiah handbag dri mak angkat..heee, so kita simpan handbag tu sampai raya.. dh save kat situ :P 

Persediaan lain plak, kuih raya tahun ni rajin plak..dh berapa tahun dh x buat.. tapi buat dua jenis je.. Cornflakes Madu n kuih siput.. kita buat biskut yg senang nak sediakan je.. nmpk gaya dua jenis tu dptla bawka utuk keluarga Mertua.. tapi mmg plan tahun ni x nak beli biskut byk2, sbb nant membazir tak hbis cam tahun sebelum2 ni.. rasa dh mcm trend plak skang, kalau org dtg je kita msti nak masak2..at least paling bodoh pun masak mee goreng..nak hidangkan biskut raya semata2 rasa dh tak  relevan..kena ada main course jgak.. 

Ermm tahun ni peruntukan duit raya pun kurang, sbb tak balik Perak.. mcm sebelum ni balik dua2 skali..tahun ni ubah angin balik K.Terengganu sajo.. tapi tahun ni kurangla dpt sampul raya.. byk yg dh x bgi free sampul ke apa.. hurmm kalau xde sampul sgt, guna recycle paper bolh? heheheh... persiapan2 lain takde sgt dh..cuma paling penting service kereta sblum balik kg..kalau hari minggu, tggal hujung minggu ni jelah nak g service.. citer persediaan korang plak camne? ^_^


Monday, July 14, 2014

Iftar @ Kafe Chendana, INTAN Bukit Kiara

Assalamualaikum Kawan2

Last weeknd iftar di luar lagi..Kali ni dgn family plak.. jgn asyik nk lepak dgn kawan je..family dilupakan.. (peringatan tuk diri sndiri ni) Kali ni my sis yg jadi master plan.. after survey2 kami decide Iftar di Kafe Chendana , INTAN.. mungkin leh dijadikan idea korang nak berbuka puasa nant. Dis time tak smua family yg join.. takpe kita kumpul2 mana yang ada je :)

Kafe Chendana ni terletak dlm INTAN (Institut Tadbiran Awam Negara) Bukit Kiara, berhadapan Royal Selangor Club.. mana tah kakak saya jumpa iklan buffet ni, sbb tak pnah jejak pun dkat INTAN ni.. Petang tu dh la saya dgn CH , my mum n bro antara terawal yg smpi.. masuk je kawasan INTAN, apesal mcm xde org je.. jeng jeng jeng.. pusing2 nampak banner , n terus parking...still sunyi sepi tak nmpk org..berkobar sgt dtg awal :P then after 15 minutes, baru ade a few group dtg..ok, lega ckit bila nmpk org.. :P


 Pintu masuk Kafe Chendana.. Actually ruang dlm ni tak berapa besar, but still selesa.. boleh muat dlm 150-200 org maybe.. konsep berbumbung n open air.. time sampai2 , dptkan meja dulu..time book mmg akan dikenakan deposit, mungkin sbb kami book tuk 12 org, so nak tak nak mmg kena byr deposit dlu la..sbb ramai kan.. 
Harga Dewasa = RM45 Nett
Kanak-kanak (5 - 12 Tahun) = RM20 Nett

Nak tgk apa yg leh dpt dgn RM45 ni blh view gmbr bawah ni...


 Suasana di Kafe Chendana

bahagian pencuci mulut...





 belakang tu pelbagai jenis Air, ade aiskrim jugak ABC ..cendol.. tapi cendol dia tak berapa kick, takpe byk lagi air lain :) Aiskrim byk jenis, aiskrim batang tu pun ada.. 


ada landskap air terjun, leh la sambil2 menunggu tu lepak2 jap.. sejuk je suasana.. then tmpat kafe ni dkat je dgn Surau Raudhah..surau ke masjid ye? sbb besar tau, n selesa sgt dlm surau tu..

Jom tgk gmbr2 makanan plak, harap bertabah ye bulan2 pose ni.. ahhaha.. mana tahu lpas tgk gmbr makanan, terus nk gi berbuka kat sni

kambing golek, mash potato..n sebelah2 tu ade pasta.. tap pasta ni dia kna masak dlu..saya tak gigih nak menunggu..amik kambing jelah.. 


ikan patin gabak sgt... :P


ikan cencaru pun gabak


Ketam..nyumss..lepas makan je naik jerawat..hahaha..over btul kulit muka ni..


 ni je makan? ish2.. mmg rugi la bawak saya gi buffet ni.. heheh..tapi bukan ni je, ade jgak makan lain.. tapi tang ikan tu saya x amik sgt..


nampak x nasik dagang?? CH ckp sedap..mmg berselera dia makan..


 mee kari , oklaa... pastu ada asam laksa, soto.. yg lain x makan pun... bru sekrang teringat2..huhu

menu2 lain ada satay (x amik jgk) pecal, desert mcm2, yong tau fu, pasta, murtabak, char kuew tiau.. mak aih byknya tak amik..rasa ni last gi buffet, rugi je amik buffet tapi x makan..huhu

aiskrim wajib amik.. ni pun dh last2 amik..tggal sikit je, tapi gigih korek2 jgak...

Sesi bergambar dengan peminat....errr..dgn family



So far bgi sya makanan kat cni byk jugak pilihan, tmpat pun ok, tempat parking pun byk..xde crowded sgt.. ade masa lagi separuh bulan berpuasa, leh la consider tmpat ni jga ..Selamat berbuka puasa semua..
Related Posts with Thumbnails