**click**

Followers

Google+ Followers

click

Share It

YOU AND I

Daisypath Anniversary tickers

Wedding Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

NakSihat

LilySlim Weight loss tickers

Thursday, July 24, 2014

Mood Balik Kampung~~

Assalamualaikum semua 

Lagu2 raya dh makin kerap dengar.. setiap kali dengar lagu raya je, menggeletik hati ni nak balik kampung..hehe..tapi ok lagi, dri CH, baru beberapa puasa dah tak sabar2 nak balik kampung..lagi over kaw.. tapi paham, balik Terengganu tu beberapa kali je dlm setahun, so leh imagine la excited dia nak blik kampung camne.. 

Besok mungkin ramai dh start cuti, maybe hri ni pun dh ramai start balik kg, but jalan raya still jem lagi pagi2 pergi keja.. mcm saya kerja lagi sampai jumaat, cuma ambil cuti satu minggu je..dari isnin depan sampai jumaat..tu kira dh ckup la tu balik beraya kat terengganu.. hari sabtu pagi2, before sahur dh bertolak ke Terengganu, just tapau awal2 makanan nant sahur la kat mana2.. 

Mood bekerja dah kelaut, mujur la nak cuti2 raya ni kerja tak banyak sgt, blh santai2 lagi.. malam ni dh nak kemas baju, so that malam esok blh tido awal n save energy... benda lain setakat ni smua dh setel..duit raya dh masuk dlm sampul, baju raya dh gosok, brg2 nk bwk dh packing, kereta dah service.. Alhamdulillah, ada duit lebih ckit.. kalau tak mmg x dptla tukar tyar, service keta.. then ni tahun kedua saya beraya di Teregganu dulu.. kalau kat Terengganu ni, juadah pagi raya saya ada sediakan sekali.. sbb sni adik beradik CH je.. kalau kat Perak boleh lepas tangan..ahahhaha..sbb sana dh ramai sgt chef..sbb kat umah pah kan.. makcik2 dh ramai yg tolong masak rendang, buat lemang..nyumsss...

Area Terengganu saya jarang jumpa lemang n ketupat.. tak pasti kawasan KT je ke, takpun mmg kat sana style lain.. sbb pagi2 akan jumpa nasi dagang, nasi minyak.. tapi saya plak mmg style pagi raya mmg kena ada lemang baru rasa raya, mmg tak berapa feel la xde lemang..hahahah .. mcm tahun sebelum ni, mak mertua masak nasi dagang, saya buat menu lain plak.. saya buat soto ayam.. mmg takde ciri2 perak pun.. ni tak silap masakan belah selatan kan..belah johor kan.. tapi mmg jadi tumpuan la, even family CH pun ada yag tak penah makan Soto Ayam.. :) 

So tahun ni nak ubah cket, nak suh CH cari lemang jgak tuk pagi raya, then saya nak buat rendang.. awal2 siap bawak resepi dri umah..tapi resepi tu kena tulis kecik2 la, supaya senang simpan dlm poket time memasak.. biar mak mertua igt menantu dia expert masak rendang, sedangkan senyap2 tengok resepi.. hahahah.. teruk kan perangai.. pastu dh siap beli kerisik awal2 dri sni, takut sana payah plak nak cari time2 nak raya ni.. then siap bawak kacang tanah yg dh digoreng.. (balance buat kuih raya hri tu) kot, rajin nak buat kuah kacang ke.. makan dgn ketupat segera.. ni salah satu fav time raya jgak..nasi himpit n kuah kacang.. well, sambil cerita ni pun dh telan air liur.. heheh

Okla, saya rasa esok dh takde masa nak online, time bercuti mmg tak smpatla nak update blog, meh kita wish awal2..

Salam Aidilfitri daripada
saya dan CH buat kawan2 blogger, semua yg tgh baca ni..mohon maaf kalau ada yang terasa dgn kata2 di dalam blog ni.. semoga semua selamat balik kampung dan selamat pulang..selamat beraya..semoga raya kali ni menjadi kenangan yang terindah.. semoga kita dpt maintainkan berat semasa beraya.. ^_^ semoga selamat semuanya.. 

Wednesday, July 16, 2014

Persiapan Raya~

Assalamualaikum kekawan...

Hari ni dah hari ke-18 berpuasa..pejam celik pejam celik rasa cepat je masa berlalu.. Entry yang saya update pasal perasaan hambar  Alhamdulillah, perasaan kacau bilau tu dh beransur hilang.. Amin.. harap2 I can keep positive sampai bila2.. Cakap pasal persediaan raya..same je mcm tahun2 sebelum ni, xde ape nak sedia sgt..pening pala nak pikir sediakan duit je..hehehe.. duit belanja sepanjang nak raya ni.. 

Cakap pasal baju raya, tahun ni 3 pasang..okla sehari satu pasang.. 1 hari tu pakaila sampai kepam.. eheh.. 2 pasang beli kat PopLook... lagi sepasang cari kain n tempah kat mak cik kat kg..murah dia amik tempahan.. makcik sendiri kan..kurung moden RM25 je ,,dri dulu harga camtu.. takde plak nak naikkan..huhuh.. saya kalau baju mmg skang cari online je.. rasa jarang sgt dh beli kat luar..baju gi keje ke , blouse ke semua la..termasuk baju raya beli online je..saya slalu beli kat the Poplook sbb dh tau size saya camne.. bila beli online ni leh amik masa lama skit tgk baju yg btul2 kita nak, n klu sumtimes ada discount, time tu la beli.. cuma kita tak leh try dulu laa.. tapi kalau tak sesuai blh pulangkan semula..jgn cabut tag sudah.. 

Tapi yang tak beshnya tahun ni..kaler baju saya tak sama dgn CH..huwaaa..  mcm saya kan dh beli awal2 baju, so CH akan shopping kemudian, baju2 raya CH beli kat uptown je..lagi prefer pergi uptown, sbb blh jalan2 time malam..kalau siang mmg tak larat nk shopping :P ..ok sambung balik.. sebabkan nak cari warna sama, saya terpikir nak bawak baju saya time gi shopping kat uptown, nant leh matching2, skali CH ckp malas nak angkut..iyelah syaa pun pikir, dlm ramai2 tu nak angkut2 beg, nak bawak baju raya saya..mmg malas la.. sbb kalau shopping tmpat ramai2 camtu, mmg saya malas nak bawak handbag..kekadang hp pun malas bwk, bwk duit n ic je, pastu sumbat kat wallet CH..lagi suka berlenggang kangkung.. so kami decide tngkap gmbr baju raya saya, so nant cari baju dkat uptown.. 

Bila nak shopping2 tu dptla kaler yg match seperti dlm gmbr..tup2 balik umah mmg jauh beza panggang dri api.. huwaaaa...mmg tak matching lsgung bju kitaorg.. sbbnya baru saya perasaan, time tgkp gmbr baju saya, lighting kat bilik warna kuning, so kaler baju nmpk beza.. mmg frust... tak dptla nak sedondon..huhuhu..pasrah...!!

Bab kasut dgn handbag, mmg time nak raya je baru tukar..kira setahun sekali la.. handbag tu kalau dh fav saya mmg pakai sampai lunyai, handbag pun taraf uptown je.. cuma kasut je upgrade ckit, taraf Vincci takpun BATA.. hheheh..Vinnci design lawa cuma ciri2 keselesaan kureng ckit, BATA plak selesa tapi design kureng.. Handbag tahun ni xyah cari dh, sbb awal tahun hari tu, ada dpt hadiah handbag dri mak angkat..heee, so kita simpan handbag tu sampai raya.. dh save kat situ :P 

Persediaan lain plak, kuih raya tahun ni rajin plak..dh berapa tahun dh x buat.. tapi buat dua jenis je.. Cornflakes Madu n kuih siput.. kita buat biskut yg senang nak sediakan je.. nmpk gaya dua jenis tu dptla bawka utuk keluarga Mertua.. tapi mmg plan tahun ni x nak beli biskut byk2, sbb nant membazir tak hbis cam tahun sebelum2 ni.. rasa dh mcm trend plak skang, kalau org dtg je kita msti nak masak2..at least paling bodoh pun masak mee goreng..nak hidangkan biskut raya semata2 rasa dh tak  relevan..kena ada main course jgak.. 

Ermm tahun ni peruntukan duit raya pun kurang, sbb tak balik Perak.. mcm sebelum ni balik dua2 skali..tahun ni ubah angin balik K.Terengganu sajo.. tapi tahun ni kurangla dpt sampul raya.. byk yg dh x bgi free sampul ke apa.. hurmm kalau xde sampul sgt, guna recycle paper bolh? heheheh... persiapan2 lain takde sgt dh..cuma paling penting service kereta sblum balik kg..kalau hari minggu, tggal hujung minggu ni jelah nak g service.. citer persediaan korang plak camne? ^_^


Monday, July 14, 2014

Iftar @ Kafe Chendana, INTAN Bukit Kiara

Assalamualaikum Kawan2

Last weeknd iftar di luar lagi..Kali ni dgn family plak.. jgn asyik nk lepak dgn kawan je..family dilupakan.. (peringatan tuk diri sndiri ni) Kali ni my sis yg jadi master plan.. after survey2 kami decide Iftar di Kafe Chendana , INTAN.. mungkin leh dijadikan idea korang nak berbuka puasa nant. Dis time tak smua family yg join.. takpe kita kumpul2 mana yang ada je :)

Kafe Chendana ni terletak dlm INTAN (Institut Tadbiran Awam Negara) Bukit Kiara, berhadapan Royal Selangor Club.. mana tah kakak saya jumpa iklan buffet ni, sbb tak pnah jejak pun dkat INTAN ni.. Petang tu dh la saya dgn CH , my mum n bro antara terawal yg smpi.. masuk je kawasan INTAN, apesal mcm xde org je.. jeng jeng jeng.. pusing2 nampak banner , n terus parking...still sunyi sepi tak nmpk org..berkobar sgt dtg awal :P then after 15 minutes, baru ade a few group dtg..ok, lega ckit bila nmpk org.. :P


 Pintu masuk Kafe Chendana.. Actually ruang dlm ni tak berapa besar, but still selesa.. boleh muat dlm 150-200 org maybe.. konsep berbumbung n open air.. time sampai2 , dptkan meja dulu..time book mmg akan dikenakan deposit, mungkin sbb kami book tuk 12 org, so nak tak nak mmg kena byr deposit dlu la..sbb ramai kan.. 
Harga Dewasa = RM45 Nett
Kanak-kanak (5 - 12 Tahun) = RM20 Nett

Nak tgk apa yg leh dpt dgn RM45 ni blh view gmbr bawah ni...


 Suasana di Kafe Chendana

bahagian pencuci mulut...





 belakang tu pelbagai jenis Air, ade aiskrim jugak ABC ..cendol.. tapi cendol dia tak berapa kick, takpe byk lagi air lain :) Aiskrim byk jenis, aiskrim batang tu pun ada.. 


ada landskap air terjun, leh la sambil2 menunggu tu lepak2 jap.. sejuk je suasana.. then tmpat kafe ni dkat je dgn Surau Raudhah..surau ke masjid ye? sbb besar tau, n selesa sgt dlm surau tu..

Jom tgk gmbr2 makanan plak, harap bertabah ye bulan2 pose ni.. ahhaha.. mana tahu lpas tgk gmbr makanan, terus nk gi berbuka kat sni

kambing golek, mash potato..n sebelah2 tu ade pasta.. tap pasta ni dia kna masak dlu..saya tak gigih nak menunggu..amik kambing jelah.. 


ikan patin gabak sgt... :P


ikan cencaru pun gabak


Ketam..nyumss..lepas makan je naik jerawat..hahaha..over btul kulit muka ni..


 ni je makan? ish2.. mmg rugi la bawak saya gi buffet ni.. heheh..tapi bukan ni je, ade jgak makan lain.. tapi tang ikan tu saya x amik sgt..


nampak x nasik dagang?? CH ckp sedap..mmg berselera dia makan..


 mee kari , oklaa... pastu ada asam laksa, soto.. yg lain x makan pun... bru sekrang teringat2..huhu

menu2 lain ada satay (x amik jgk) pecal, desert mcm2, yong tau fu, pasta, murtabak, char kuew tiau.. mak aih byknya tak amik..rasa ni last gi buffet, rugi je amik buffet tapi x makan..huhu

aiskrim wajib amik.. ni pun dh last2 amik..tggal sikit je, tapi gigih korek2 jgak...

Sesi bergambar dengan peminat....errr..dgn family



So far bgi sya makanan kat cni byk jugak pilihan, tmpat pun ok, tempat parking pun byk..xde crowded sgt.. ade masa lagi separuh bulan berpuasa, leh la consider tmpat ni jga ..Selamat berbuka puasa semua..

Resepi ~ Sawi Pak Choy Sos Tiram

Assalamualaikum Kawan2

Hari ni nak share resepi sayur.. asyik resepi sayur je kan.. mcm xde idea lain dh ke nak masak.. takpun msti org pikir msti fav saya sayur.. hehee.. selalu sempat masak sayur je kat umah.. almaklumla, duk dgn mak..mak masak menu utama, saya masak yg sampingan shja.. takut tak sempt nak masak menu utama, selalu tempuh jem je..bila bernasib baik tu dptla masak menu utama..tu pun lagi 10 minit nk berbuka bru siap masak...

Sayur Sawi Pak Choy ni saya jarang makan sebelum ni, family saya jarang beli sawi ni, but since konon nak diet..nak bnykkan mkan sayur, saya start beli sawi jenis ni.. n sebelum ni tumis biasa2 je.. kali ni try celur je..and kuah masak asing..bila celur dulu syaur ni rasa rangup je sawi ni.. baru feel makan.. Jom cekidaud resepi

Sawi Pak Choy Sos Tiram

Bahan2
2 ikat sawi Pak Choy
2 ulas bawang putih
2 keping dada ayam (nak daging, sotong, udang pun boleh)
2 sudu teh Sos Tiram
2 sudu teh kicap manis (Saya guna ABC)
Sedikit tepung jagung
Sedikit minyak untuk menumis
Garam gula perasa secukupnya


Cara2
Sawi basuh dan tos..amik sehelai2.. 
Panaskan air dalam kuali, titiskan beberape titik minyak, masukkan sedikit garam
Bila air dah mendidih celur sawi tu dan susun dalam pinggan
Dada ayam dipotong dadu.

Panaskan minyak, tumiskan bawang putih , bila bawang dah kuning, masukkan sos tiram dan tuang air rebusan celur sawi tadi ..ikut suka sama ada nak byk atau sket..
Masukkan kicap manis, ayam dan perasa secukupnya...
Masak hingga mendidih, bancuh sedikit tepung jagung dan masukkan dalam masakan. kepekatan sos ni ikut kesukaan masing la ye...dah masak siram atas sawi yg disusun tadi... then makan dgn nasi panas..nak ratah camtu pun besh..sbb still rnagup2.. jgn celur lama sgt :)

Wednesday, July 9, 2014

Perasaan Hambar

Assalamualaikum Semua...

Alhamdulillah ..dah masuk hari ke 11 berpuasa.. tapi saya dah tak puasa penuh dah.. Cik P mai dah.. bulan ni senggugut agak worst, sampai kena amik MC sehari..mmg melepek je kat bilik, jalan pun mcm nenek kebayan dah..terbongkok2.. Alhamdulillah sehari tu je melepek, the next day dh ok.. Erm, hari ni plak kat newsfeed tak habis2 pasal Brazil.. lucky my CH tak layan bola.. dia mmg tak tgk pun mana2 perlawanan.. tgk yg ulangan punya adalah.. ehhehe.. bagus2, takdelah saya pening2 nak kejut bagun pagi ke apa.. 

Well, actually tak tahu la, nape sejak dua tiga hari ni feeling hambar je.. saya jarang2 feeling camni, blh jgak nak kata down..seriously saya rasa takde semangat nak beraya tahun ni.. bukan pasal raya je..rasa hari2 pun xde apa yg menarik.. tak tahu la..perasaan camni adalah dlm setahun dua tiga kali muncul.. salah satu reason mungkin mengenang nasib.. sadis je bunyi kan.. ikutkan saya tak mau layan perasaan2 camni..perasaan yg rasa diri ni useless pun ade jgak.. tapi dlm berkira2 nak kuat semangat tu, punya la tahan perasaan, akan tewas jgak kan.. 

Yang paling takde semangat, bila fikirkan raya tahun ni..raya tahun ni raya kat KTeganu, umah husband.. tahun ni x plan pun nak balik Perak, so mmg akan lama berada di Tganu.. duduk sana lama2 bukan jadi masalah pada saya, cuma jadi masalah bila beraya ni.. so as usual pada kita2 yag TTC ni , nak tak nak msti ade perasaan gundah jgak bila beraya.. before this saya takde perasaan camni..elok je raya umah org.. mmg ade je soklan cepumas,mmg ade je perasaan sedih, perasaan gundah tapi perasaan tu tak segundah skang.. tahun ni ntah nape saya duk pikir je bnda ni.. sedangkan org ckp, lagi lama dh kahwin, msti lagi lali dgn soalan2 camni, tahla.. saya harap perasaan ni hanya sementara.. T_T

Raya tahun ni dah plan, hari jumaat lepas keje trus gerak ke Terengganu, cuti dh amik seminggu.. sbb rasa xmo lama2 duk kg, saya try ajak CH gi satu malam, bermalam kat Genting ke, mana2 la yg ok..tapi Genting time tu pun msti ramai kan.. nak gi mana ye.. yg duk hotel je, lepakk je..kalau boleh taknak lelama kat kg..not dis time, time lain saya tak kesah.. ikutkan plan asal kat Tganu dlm 7 hari, i just need skip 1 day je.. nak gi jejalan tempat lain..huhuhu..any idea kekawan?
Related Posts with Thumbnails